De står nu utan bredband

Fiber är på gång men kan ta tid. Stig och Ruth känner sig överkörda av bolaget som nu stängt ADSL-stationen. Foto: Privat
Textstorlek:

​I veckan stängdes deras ADSL-station. Stig och Ruth Lindgren i Åsgarn står nu utan bredband.
–  Att göra så här är fel, säger Stig.

Medan regeringen talar om vikten av att alla ska ha tillgång till bredband visar sig verkligheten från en annan sida.

Människor på landsbygden kommer i kläm när företag väljer att släcka ner stationer utan att ta reda på vad det får för konsekvenser.

Några som nu har råkat ut för en stängning av en ADSL-station är Stig och Ruth Lindgren i Åsgarn i Avesta kommun. Byn ligger i norra delen några kilometer från Hedemora kommun, cirka sex kilometer till Fors.

Backas bandet cirka tio år bakåt, var Åsgarn ett föredöme med att förse byn med internet. Gemensamma krafter togs och en kabel grävdes ner.

Bygdegårdsföreningen skapade ett IT-centrum som på sin tid var ett av Dalarnas modernaste. Landsbygden ville vara med i utvecklingen för bra och modernt boende och fick beröm från flera håll. En ADSL-station kom upp som fram till nu har fungerat bra. Men andra tider skulle komma.

Teracoms bredbandsnät såldes till Quadracom med delstatliga Telia i ryggen, samma bolag som nu väljer att stänga ADSL-stationen utan att ta reda på vad trogna kunder tycker eller hur det går för dem.

Några av dessa trogna kunder som nu drabbats av Quadracoms stängning är alltså Stig och Ruth. De har i cirka tio år varit trogna kunder och känner sig illa behandlade, rent ut sagt överkörda.

– Det är fräckt och illa skött, säger Stig. Han är minst sagt arg att det kan gå till på det här sättet.

Varför ska de slå igen nu? Kunde de inte ha väntat ett halvår eller så, tills vi har fått fiber. Det är nämligen fiber på gång, men hur långt det tar vet vi inte. Frugan har en grabb i Krylbo så vi får väl åka dit när vi behöver dator.

Varken Stig eller Ruth använder dator värst mycket, men tycker den är bra när räkningar ska betalas.

Visste ni att avtalet med Quadracom skulle gå ut?

– Ja det kände vi till.

Vad ska ni göra nu?

– Vi vet inte riktigt vad vi ska gå över till. När vi ringer med mobilen fungerar det lite si och så, men vi ska höra med Glocalnet om de kan hjälpa oss.

Hur hade du vela haft det?

– En smidigare övergång. Bolaget hade kunnat vänta tills fibern varit nergrävd och påkopplad och sen stängt ADSL-stationen. Nu har man stängt utan några förhandlingar eller någonting.