Zorn kunde ta selfies

Textstorlek:

Selfies och groupies. Orden kan tyckas nymodiga, ja kanske rentav obegripliga.
Men konstnären Anders Zorn ägnade sig åt detta redan på sin tid.

Zornbild till web

Att sprida kort, föreställande sig själv eller tillsammans med en grupp människor, är numera ett vanligt inslag i nyhetsflödet på diverse sociala medier. Korten vi ser tycks ofta vara så kallade snapshots. Fotografier tagna i farten. Spontant och snabbt, utan någon genomarbetad tanke eller komposition.

Även om orden selfies, groupies och snapshots verkar nymodiga är inte företeelsen ny. En av Sveriges största konstnärer tycktes ha ägnat sig åt detta redan under tidigt 1900-tal. Om detta vittnar utställningen ”Zorn och kameran” som visas på Fotografiska museet i Stockholm mellan 5 juni och 30 augusti.

I början av 1900-talet tillhörde den morabördige konstnären Anders Zorn världens konstnärselit. Han var en världsresenär, som i sin konst avbildade såväl amerikanska presidenter som franska operastjärnor. Det är dock framförallt de nakna kvinnorna i nordisk miljö som har kommit att bli Anders Zorns signum.

I slutet av 1800-talet använde många konstnärer fotografier som förlagor till sina målningar, något det hittills har talats tyst om.

I Zornmuseets arkiv i Mora finns tusentals fotografier bevarade. Fotografen är Anders Zorn. Några av dessa går nu att ta del av på utställningen ”Zorn och kameran”.

Redan som 23-åring började Anders Zorn använda fotografier som förlagor till en del av sina målningar. Det påstås att hans tavlor påminner om det vi i dag kallar snapshots – hastigt tagna bilder.

Zorns motiv tycks vara fångade i rörelse och nedtecknade med hastiga penseldrag. Utställningen på Fotografiska museet visar på slående likheter mellan fotografier och målningar.

När jag går bland fotografier, målningar och etsningar av den stora konstnären och dalasonen slås jag av tanken: Om Anders Zorn hade kunnat gästspela hos världens konstnärselit i dag, vad hade han målat då? Vilka motiv hade fastnat på hans snapshots och vad hade han skildrat med hastiga penseldrag?

Hur hade hans selfies sett ut och vilka hade han tagit groupies med? Hade alla dessa nakna kvinnor vid vatten varit hans signum eller vad hade den nationalromantiska konstnären skildrat nästan 100 år efter sin storhetstid?

Sara D. Källström