Mögel problem på katthem

Lillemor Danielssen har drivit Borlänge katthem sedan 2011. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Sommaren är den tid på året då Borlänge katthem får in flest antal hittekatter. Samtidigt som problematiken med de så kallade sommarkatterna ökar är katthemmet i stort behov av ny lokal.

Katthemmet som hyr lokalen av kommunen är belägen på Kvarnsveden i Borlänge. För några år sedan upptäcktes mögelskador i huset. Skadorna är omfattande och verksamhetschef Lillemor Danielssen dömer ut lokalen för dess nuvarande ändamål.

Situationen har länge varit akut eftersom lokalen inte är förenlig med personalens hälsa- och välbefinnande, men än har ingenting hänt. Risken för personalen att utveckla allvarliga sjukdomar ökar för var dag de vistas i huset.

– Personalen har länge känt av besvär som kan härledas till mögelexponering. Hela huset är mögelskadat. Vi är de enda som är kvar. Det går inte att sticka under stolen med att både personalen och våra besökare känner av detta. Jag har själv varit sjukskriven på grund av astma, orsakad av mögel, säger Lillemor Danielssen, verksanhetsavsvarig vid Borlänge katthem.

Hon är helt övertygad om att även katterna påverkas av möglet. Chansen att huset, som är k-märkt, totalsaneras ser hon som liten. Hon välkomnar därför förslag på annan lokal både från kommun och allmänhet. Men att hitta en passande lokal för ett katthem är lättare sagt än gjort. Tunabyggen, som hyr ut och förvaltar kommunala fastigheter, hjälper dem i letandet.

– Vad händer om vi blir så dåliga att vi inte kan vara kvar? Då har vi ingenstans att ta vägen. Det kan helt enkelt bli så att vi får slå igen katthemmet. Vi är i stort behov av lokal och har länge sökt efter en ny, utan framgång. Möjligheterna för Borlänge katthem att utvecklas skulle vara stora om de fick tag på en nya lokal.

Önskelistan på nya lösningar är lång. Det vi söker är en lokal i anslutning till Borlänge. Det måste finnas bra bussförbindelser så både personal och besökare enkelt kan ta sig dit. Möjlighet att bygga uteburar till katterna är mycket värt. Vidare kan det inte vara vilken lokal som helst. Har lokalen en historia som exempelvis bilverstad krävs omfattande saneringsåtgärder. Har någon en passande lokal så kontakta oss, vädjar Lillemor Danielssen.

Emely Bakken