Höjning av bensin till försvaret

Textstorlek:

60 öre mer per liter. Regeringen höjer nu bensinskatten – en gång till. Pengarna, 350 miljoner kronor, ska gå till försvaret. Dalariksdagsman Ulf Berg (M) talar om en ”örfil” för landsbygdsborna.

Regeringen föreslog i våras en höjning av energiskatten på bensin med 44 öre per liter och på diesel med 48 öre per liter. Nu föreslås ytterligare 4 respektive 5 öre per liter i höjning, också det från årsskiftet. Det innebär när momsen räknas in en höjning vid pumpen på totalt cirka 60 öre per liter.

Den ytterligare höjningen ska ge staten 350 miljoner kronor i intäkter. Enligt OKQ8 var snittpriset på bensin förra året 14,32 och på diesel 14,19. För tre år sedan, 2012 var snittpriset strax under 15 kronor litern för bensin och 14,81 för diesel. Hittills i år är snittpriset på bensin 13,71 och på diesel 13,29.

– Jag tror att i och med att den ska betala försvarsöverenskommelsen, som det finns en bred majoritet för i riksdagen, så finns det en god grund att stå på. Men det är inget beslut regeringen fattar lättvindigt. Det är nödvändigt för att finansiera reformer, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Några som är kritiska till förslaget är Moderaterna.

– Vi satsar också pengar på försvaret, men vi höjer inte bensinskatten för det. Regeringen vill få det att låta som det går till välgörande ändamål, men det ska ju gå till att höja bidragen. Höjningen blir en ”örfil” till alla som bor på landsbygden och måste ha två bilar för att vardagslivet ska fungera, säger Ulf Berg, talesman för M i landsbygdsfrågor.

Några som är extra oroliga för de höjda skatterna på bensin och diesel är bönderna. Finansministern lovar dock att bönderna ska kompenseras fullt ut för de ökade kostnaderna för diesel.

– Det är viktigt inte minst med tanke på den situation som mjölkbönderna är i, säger Andersson.