25 år med Erikshjälpen

Textstorlek:

Erikshjälpen fyller 25 år nu i sommar och har idag runt 60 butiker i landet. Behållningen går till biståndsarbete i ett 20-tal länder.

Det var ”Farbror Erik” som drog igång det hela med att starta just ”Farbror Eriks barnhjälp”.
När han dog 1966 på grund av blödarsjuka (endast 37 år gammal) så fortsatte hans fru Ulla att utveckla verksamheten, den som idag heter Erikshjälpen.
– Vi vill ligga i framkant i branschen och vara en aktör som vidareutvecklar second hand-konceptet, säger Tomas Bjöersdorff, som idag basar för verksamheten.
– I butikerna ska det tydligt framgå vart pengarna går: till effektivt bistånd.
De runt 60 second hand-butikerna finns idag i så gått som alla större städer och dessutom i flera mindre orter. I Dalarna finns butiker i Rättvik, Dala-Järna och Hedemora. Och med jämna mellanrum öppnas nya butiker, senast i Vetlanda. Det finns även en butik i Norge.
När den första butiken öppnade 1990 fanns en viss tveksamhet kring hur andrahandsförsäljning skulle fungera som tillvägagångssätt för att generera pengar till biståndsinsatser. Men snabbat visade sig dock konceptet vara lyckat.
Den ideella föreningen Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som utifrån barnkonventionen bedriver sin biståndsverksamhet. Fokus är barns rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd. Insatser görs även för utsatta barn i Sverige.
Rolf Johnsson