Mot en något bättre värld?

Textstorlek:

För en vecka sedan lossnade det i två segslitna frågor i världspolitiken. Det ena var överenskommelsen om Irans kärnvapenprogram, det andra att det till slut gick att nå en uppgörelse med Grekland. Båda avtalen är osäkra. President Obama var mycket tillfreds med avtalet med Iran, men han jublade inte. Han sade att avtalet med Iran bygger på kontroll och inte på tillit. Iranske ledare säger också att Irans fiendskap med USA består.

Ändå finns det nu ett avtal. Det är viktigt att det inte är ett avtal mellan Iran och USA, utan mellan Iran och de fem ordinarie medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, alltså förutom USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina. Dessutom deltog Tyskland och en representant från EU i förhandlingarna. Med Irans fientliga inställning till USA är det säkrare att avtalet nu håller, eftersom Iran säkerligen inte skulle ha så svårt att bryta det om USA varit enda parten vid förhandlingsbordet.

Irans fientliga inställning till USA har sin grund av att den sista shahen av Iran, hade stöd av USA. Efter den iranska revolutionen fick han ta sin tillflykt till USA. I tumultet efter revolutionen ockuperades den amerikanska ambassaden i Teheran, år 1979, av fanatiska studenter. Ockupationen, som naturligtvis stred mot internationell rätt, varade i 444 dagar. Alltsedan den av muslimska ayatollor genomförda revolutionen i Iran och inte minst efter ambassadockupationen har förhållandet mellan Iran och USA varit fientligt. USA har fortfarande ingen ambassad i Teheran.

Det är inte bara regimen i Iran, som är en osäkerhetsfaktor. I USA är republikaner kritiskt inställda och säger att de skall inleda en offensiv för att få igenom nya sanktioner mot Iran. Det skulle naturligtvis stopp avtalet och det är målet för republikanerna. Obama har förklarat att han kommer att inlägga veto mot sådana förslag. Republikanerna har inte lärt sig något av sin tidigare olyckliga politik, främst genomdriven av den förre presidenten George W Bush. Hans krig mot Irak är grunden till allt som hänt i mellanöstern efter irakkriget. Det som Obama nu åstadkommit är förhoppningsvis inledningen på en avtrappning av motsättningarna i denna del av världen. Handelssanktionerna mot Iran, som har drabbat landet hårt avskaffas och det iranska kärnteknikprogrammet bantas kraftigt.

Överenskommelsen med Grekland är inte lösningen på Greklands problem, som beror på en totalt oansvarig politik under många år. Alla är väl nu överens om att Grekland kom med i EU tog sig in dit med falska uppgifter om sin ekonomi. Kommunisten Tsipras kom till makten med löften om att grekerna skulle slippa alla uppoffringar. Han genomförde en folkomröstning där hans linje, som segrade, innebar att grekerna skulle slippa alla besparingar. Han trodde att euroländerna med hans seger i folkomröstningen skulle släppa sina krav och låta Grekland segla vidare på slösaktighetens hav.

Nu blir det ett långt och svårt arbete med att få Grekland att bli ett land med ansvar och ordnad ekonomi, men första steget är åtminstone taget. Det blir en viktig skillnad.

Gerhard Ohlsson