De tänker bygga en mycket bra discogolfbana

Tommy Björkman (till vänster) och Henrik Danielsson (till höger) siktar på att bygga en av Sveriges finaste discgolfbanor i Danholn, en mil utanför Falun. Foto: Sara D. Källström
Textstorlek:

​– Vi siktar på att ha en av Sveriges finaste banor, säger Tommy Björkman.
Tillsammans med ett femtontal andra bybor har han startat DAIF, Danholns IF, vilken har som mål att bygga en av Sveriges bästa banor för discgolf.

– Discgolf påminner väldigt mycket om vanlig golf men du använder frisbees eller så kallad discar istället, berättar Henrik Danielsson. Han och Tommy Björkman är två av drivkrafterna bakom bygget av Backa Våtmark Discgolfpark.

Discgolf spelas ofta på banor med 18 korgar och går ut på att du ska ta dig runt banan på så få kast som möjligt. Det finns 4000 banor i hela världen, 3000 av dessa finns i USA. Finland har 100 000 spelare och fler discgolfbanor än golfbanor. Sverige har runt 150 banor och cirka 25 000 spelare. I Dalarna finns det banor i Orsa, Mora, Fredriksberg och Falun. Våren 2016 ska även banan i Danholn, en mil utanför Falun, vara fullt spelduglig.

– Eftersom discgolf är lätt att komma igång med är det en lättillgänglig sport. Allt du behöver är en disc och den kan du köpa på närmsta sportaffär, berättar Tommy Björkman. Henrik Danielsson tar vid:

– Det finns ju massor av speciella discar i alla typer av prisklasser, men du klarar dig med en disc om du vill.

– Vi tror att det här är en växande sport. Den är billig, enkel att lära och tar inte jättemycket tid. Det tar ungefär två timmar att gå en runda med 18 korgar, säger Tommy Björkman.

Än så länge sitter det bara provisoriska korgar på området där den nya discgolfbanan ska byggas. Man räknar dock med att stora delar av banan ska vara färdigbygd till hösten. Våren 2016 väntar officiell invigning.

– Vi har en budget på 144 000 kronor. Med hjälp av Jonas Henniger, grannen rätt över, säger Henrik Danielsson och pekar, har vi sökt medel ur Carlborgsons stiftelse.

– Vi var där och presenterade vår idé och de gillade den. Stiftelsen stöder barn- och ungdomsverksamhet och eftersom discgolf är en enkel sport att utöva hoppas vi att många ska använda banan när den är färdig, säger Tommy Björkman.

Under sommaren och hösten kommer DAIF och dess medlemmar, tillsammans med frivilliga bybor i Danholn, att röja och bygga.

– Det kommer att bli en vår- och höstbana. Vi vill minimera underhållet och därför är banan belägen där det går kor sommartid. De betar ner gräset och gör så att vi slipper hålla efter på samma sätt, säger Tommy Björkman. Han forstätter:

– Det finns utrymme för att utöka och anpassa banan så att den blir båda enklare eller svårare, beroende på hur van du är att spela. Vi tror att en sådan här banan kan locka människor till Danholn.

– Vi hoppas så klart att det ska bli bra uppslutning från hela Dalarna. Eller egentligen hela discgolfsverige. Jag tror definitivt att Backa Våtmark Discgolfpark kommer att göra Danholn attraktivare att bo i, säger Henrik Danielsson.

Sara D. Källström