i Sverige som i Amerika

Anders gillar landsbygd

Textstorlek:

​– Mannen drog pistol och sköt genom entrédörren. Jag sprang efter och han sköt ännu ett skott.
Anders Arvidsson i Klockarnäs utanför Enviken berättar om när han som ung arbetade som utkastare på en bar i Florida och hamnade mitt i en skottlossning.

I köket hemma på gården i Klockarnäs bjuder Anders Arvidsson på kaffe. Här har han bott på heltid sedan sommaren 2008. Ursprungligen kommer han från Karlstad, men som 21-åring lämnade han hemstaden för USA.

– När jag var 16 år såg jag en bild på en Pontiac Firebird Trans Am. Då bestämde jag mig för att en sådan bil ska jag ha.

Under fem år sparade han pengar för att kunna resa till USA och köpa bilen.

– Jag jobbade som biografmaskinist på kvällarna när jag gick i skolan. På somrarna var jag dräng och efter gymnasiet var jag lärarvikarie.

Den 21 september 1981 vinkade familjen av honom. Då hade han sparat ihop 43  000 kronor, en ansenlig summa med dagens penningvärde. Tanken var att han skulle vara i USA i ett år. Sedan skulle han återvända hem och studera till civilingenjör.

– Nu blev det inte så. Jag stannade i 27 år, säger Anders Arvidsson och ler.

Redan första veckan i USA köpte han bilen han så länge drömt om. Efter det reste han runt i landet tillsammans med två lumparkompisar. När de återvände till Sverige började Anders Arvidsson arbeta på en rörfirma och sedan rullade livet på.

Han beskriver beslutet att stanna i USA som en gradvis process. Han träffade en tjej och gifte sig. Ressuget och önskan att se mer av USA gjorde sig påmind.

– Hur gör man om man vill resa men inte betala för det? Jo, man blir lastbilschaufför, säger Anders Arvidsson.

Efter godkänt teoriprov åkte han runt och sökte jobb. På ett ställe anställde de gröngölingar efter godkänd uppkörning.

– Innan uppkörningen hade jag aldrig suttit bakom ratten i en lastbil. Jag har kört mycket traktor med släp hemma och klarade uppkörningen direkt.

Han fick jobbet och inom ett år hade han varit i USA:s 48 stater.

– Det var inte mycket till familjeliv. Jag var borta 14 dagar och hemma tre, och sådär rullade det på.

I november 1983 fick han grönt kort och arbetstillstånd.

– Då sökte jag ett jobb som elingenjör. Tanken vara att jag skulle översätta svenska dokument till engelska. Men så mycket översättning blev det inte.

Istället blev han – 25 år gammal – chef över hela elavdelningen.

– Det gick ingen nöd på mig. Jag tjänade bra.

När företaget la ner sin verksamhet 1987 flyttade Anders Arvidsson till Oregon. Där började han köra lastbil igen. Inom några år hade han byggt upp en firma med ett tiotal anställda och flera egna lastbilar. Han bodde på en ranch, i vad han beskriver, som rena rama vilda västern.

– I’m a country boy, säger Anders Arvidsson när han tar på sig cowboyhatten för att gå ut på gården hemma i Klockarnäs.

– När vi letade ställen i Sverige ville jag absolut bo där jag har tillgång till eget vatten. Och så vill jag kunna hålla huset varmt med kakelugnar. Om samhället går åt skogen är det viktigt att jag kan sörja för mig själv.

Förarbehörigheterna för buss och lastbil från USA kunde Anders Arvidsson inte använda när han flyttade hem till Sverige igen.

– Efter två veckor på körskolan förstod de att jag kunde mer än läraren. Jag fick en förfrågan om jag ville undervisa på gymnasiet och gick direkt från att vara elev till att bli lärare.

Nyligen fick Anders Arvidsson sin lärarlegitimation från Skolverket. I samma veva blev han behörig förarprövare för Trafikverket.

– Jag trivs med lärarjobbet och kommer att stanna minst tre år till i Sverige. I en perfekt värld tillbringar jag somrarna i Sverige och övrig tid i norra Kalifornien. Där är klimatet perfekt, säger han.

Sara D. Källström