Välstädade diken ger pengar till ungdomsidrott

Textstorlek:

Det arbetas flitigt för att hålla rent utefter våra vägar och stränder. Förra året slogs rekord vad gäller nämnda städande. Ska det rekordet slås även i år?

Idrottsrörelsen har en miljöorganisation som heter Städa Sverige. Det är den som till stor del håller rent utefter vägar, stränder, vattendrag och även kommunspecifika projekt.
Förra året var det drygt 12000 idrottsungdomar som städade utefter vägar med mera, och de drog in 4,7 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott.
I år pågår breddning av verksamheten. Nu engageras ungdomar även i att samla in miljöfarliga produkter, innan de når naturen.
Sedan den här verksamheten började 1988 har 210 miljoner kronor samlats in på det här sättet.
Den kände skidskytten Björn Ferry är ambassadör för Städa Sverige, och han säger i en kommentar:
– Det är det bästa sätter för våra ungdomar att tjäna in pengar till sin idrott. Det är betydligt bättre att göra en miljöinsats än att sälja grejer.
Förra året samlades runt 750 ton skräp in vilket motsvara 40000 gula säckar. Det gav förra året 518 idrottsklubbar totalt 4,7 miljoner kronor.
Det är alltså siffror som förväntas slås i år i och med det breddade engagemanget. Exempel på saker som kommer att samlas in ”i förväg” är förpackningar, hemelektronik och tidningar.
Städa Sverige har under sina år engagerat runt en halv miljon ungdomar inom idrotten. Två miljoner säckar med skräp har sedan 1988 samlats in.
Den sträcka som skräpet samlats in på, alltså vägar, stränder etcetera, motsvarar imponerande nio varv runt jorden.
Rolf Johnsson