Solen är livets källa hela året om

Textstorlek:

I den blå Johanneskvällen

vilar luften ljum och len.

Stora, tunga, vitgrå blommor

bryter jag från rönnens gren.

Stark och het är deras ånga;

den som slumrar in vid den

drömmer – sägs det här i orten –

hela natten om sin vän.

Ingen natt är kringgärdad av så mycket magi som midsommarnatten. Dofterna av blommor, björklöv och vallars slåtter. Ljuset som aldrig riktigt ger vika. Ljudet från fioler, dansband eller skivspelare – och utöver musiken; rösterna, förtroligt viskande eller rusigt gapiga. Livet, som för nästan alla kan lätta från vardagliga mödor, laddas med förväntan och drömmar.

Karlfeldts dikt ångar av förtrollande, fränt doftande blommande rönn – och avsändaren vilar i den tillit som kärlek bär:

Då du efter midnattsvakan

somnar stilla på ditt lakan,

skall om mig du drömma, när du

andas mina blommors doft.

Zorns målning Midsommardans förmedlar nattens skimrande ljus – och rörelse och rytm i kroppar som i ståtliga sockendräkter svettas i dansen. Midsommarstången bildar silhuett mot skyn.

Midsommaren är sommarsolståndets fest – en hyllning till solen och till den ljusa tid då hela naturen sjuder av liv och växtlighet. Här i vårt nordliga Norden, där vintermörker varje år sänker sig, har midsommar firats sedan uråldriga tider. Traditionerna är hedniska och bara valhänt adopterade av den kristna kyrkan som lyfter fram Johannes Döparen, född ett halvt år före Jesus. Midsommarfirandet är folkligt, inte alltid idylliskt. Efter lång mörk vintertid finns det något djupt mänskligt i den ohejdade lusten att fira solen.

Ja, solen är i sanning livets källa för oss på planeten Jorden. Solenergi, vatten och koldioxid bildar i fotosyntesen det syre som är avgörande för allt liv. Yrvakna börjar vi nu inse att samtidigheten i leveransen av koldioxid och användningen av syre är avgörande för balansen i Jordens atmosfär. Naturresurser som, här och nu, ständigt flödar och förnyas är därför en nyckel till ett samhälle i samklang med naturen. Fossil olja rubbar balansen – det säger sig självt när växter, som i årmiljoner har bundit koldioxid i underjorden, plötsligt under kort tid förbränns som fordonsbränslen eller blir till plaster som sedan också eldas upp.

Vi människor måste besinna oss – det inser vi nog alla. Men jag begär inte att vi till midsommarsillen ska diskutera klimatsmarta alternativ för drivmedel, byggande och materialproduktion. Var och en av oss behöver också lek och lättsamma dagar, med både ro och roligheter. Så, låt solen – även om den lyser bortom moln och regn – värma din kind, ladda dina batterier och vara din vän. Låt midsommaren bjuda glädje och tillförsikt.

Och om du firar midsommar på egen hand, håll sällskap med en god bok, en tidning, radio, teve eller ett stycke natur. Så här tänkte Karlfeldt:

Dansen kring den gröna stången,

spelet, bergets ekon, sången,

med i dina öron bär du

till ditt svala, dunkla loft;

många varma ord du hörde,

ömma ekon vinden förde,

när du hemåt gick med skaran

genom klöverfält och säd –

men jag ler helt lugnt åt faran,

ty du glömmer

allt och drömmer

blott om mig som ej var med.

 

Karin Perers