Siv, 78 år, älskar sitt hus

Siv Nämndkarls i Åselby i Borlänge trivs bra i sitt gula hus.foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Siv Nämndkarls, 78, har jämt bott i hus. Det hoppas hon kunna göra så länge hon kan.
– Gammal vet jag inte om jag är, men visst har man blivit äldre, säger hon och skrattar.

Enplanshuset med källare, tre rum och kök, är gult och byggt av tegel. När Siv och maken Gunnar flyttade in 1962 var de omringade av åkrar. Stadsdelen heter Åselby, 1-4 km söder om Borlänge centrum, med 2 230 bostäder, varav 1 270 småhus och 960 lägenheter.

Det finns både hyreslägenheter och bostadsrätter. Merparten av bostäderna är byggda under 1950-, 60- och 70-talen. Det finns två förskolor och två skolor, Gylle skola och Fornby folkhögskola samt grönområden. Åselby har cirka 1 220 arbetsplatser. Det här med att Siv hamnade bland åkrar i Åselby var kanske inte så konstigt. Hon växte nämligen upp på bondgård i Hinsbo i Borlänge. Den tiden beskriver hon som rik.

– Pappa och mamma hade åtta kor och två hästar. Vi hade sommarbarn. Jag var yngst av fyra syskon så det blev jag som stannade hemma och hjälpte till med allt som skulle göras. När jag var 20 år gifte jag mig och fick så småningom tre barn, säger Siv.

Trots allt jobb med hemmet och barnen var Siv en föreningsmänniska som tyckte om att engagera sig och hjälpa andra människor. Hon blev invald i programgruppen för SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och det blev en hel del turnerande och uppträdande på diverse scener. Siv, som inte hade gått några skolor och trodde hon inte dög, fick tack vare scenen självförtroende och erfarenhet att stå inför andra människor och agera.

– Scenen blev min skola, kan man säga, och jag lärde mig mycket. Det finns så mycket att berätta! Jag sjöng 40 år i Väster Tunna kyrko- och hembygdskör och turnerade med Tunum spelmän.

När Siv var 64 år gick hon efter 30 år i vården i pension. Jobbet var 75 procent, men när hon tänker efter jobbade hon mer med att ordna för de äldre. Hon och de andra åkte runt och spelade och sjöng. På Tunagården ordnar Siv bingo och modevisningar vår och höst, och hon säger att detta med vård hoppas hon kunna hålla på med ett bra tag till. Siv var ordförande i PRO i tolv år och ordnade fler resor för vårdbiträden.

– Jag har haft svårt att säga nej till olika uppdrag men det har varit roligt och innehållsrikt.

Närmast står midsommarfirandet på Tunagården. Det ska bli kul, tycker Siv, med alla barn som väntar på att få glass.

– Jag hoppas verkligen att jag kan bo kvar här i huset. Området är fint med bra grannar, säger hon.