Privat sektor kompenserar

När statliga jobb försvinner går privat sektor mot strömmen och kompenserar bortfallet.​
Textstorlek:

Av 16 000 statliga jobba i länet år 1990 har långt mer än hälften försvunnit. Och ytterligare statliga jobb hotas nu. Men arbetsförmedlingens siffror visar att privat sektor kompenserat stora delar av bortfallet.

Mantrat går över landet: Hela Sverige ska leva. Men frågan är, var i samhällskroppen skapas jobben? Närmast att mista statliga jobb står Skatteverket i Ludvika och Mora, Bergsstaten i Falun samt flera arbetsförmedlingskontor.

Det har bland annat fått Sofia Jarl (C) i Gagnef och Leif Nilsson (S) i Smedjebacken att i Region Dalarnas regi, med näbbar och klor, förmå Stockholm att dra tillbaka förslagen. Duon Jarl och Nilsson hoppas och tror att det ska lösa sig.

Samtidigt som statliga jobb fortsätter minska i länet, precis som jordbruket, visar nu siffror från arbetsförmedlingen, som Dalabygden studerat, att privat sektor tagit tillbaka många av de förlorade statliga jobben.

– Jodå, det har tillkommit ganska många jobb i privat sektor. Tittar vi på siffrorna mellan 2008 och 2013 kan vi se att privata företag faktiskt kompenserat bortfallet inom staten, säger Jan Sundqvist, analytiker på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

Analysen kommer kanske inte som någon överraskning. Enligt Företagarna de senaste 20 åren skapas nämligen fyra av fem nya jobb i små företag. Problemet är att många småföretagare inte hinner kompetensutveckla verksamheterna och hamnar i ett läge av ”dolda jobb”.

Arbetsförmedlingens analys av statlig och privat sektor i Dalarna visar att i statlig förvaltning, statlig affärsverk och landsting åren 1993-2003 minskade jobben med cirka 7 000 arbetstillfällen. Mellan 2008 och 2013 låg minskningen på 1 166 arbetstillfällen.

Ser man på privat sektor 1993-2003 ökade jobben med 12 606 arbetstillfällen och mellan 2008 och 2013 låg ökningen på 1 289 arbetstillfällen. Arbetsförmedlingens siffror visar att nästan dubbelt så många jobb skapas i privat sektor jämfört med staten.