Plåtstången på Forshaga gård hyllar rostens krafter

Korkar, tändstift och vhs-band med mera pryder plåtsångens krona. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Det sitter inte i materialet. Men en majstång i plåt ska det vara.
– Plåtstången är en galen idé och vi tycker den är fin, säger plåtkonstnärerna Gabriella och Jimmy på Forshaga gård i Stora Skedvi.

I dag fredag är det midsommarafton. Runt om i Dalarna reses majstänger, som på ett löpande band. Traditionen att resa en lövad stång till grödornas ära letar sig ganska långt tillbaka i tiden och har sitt ursprung i en jordbrukskultur. Det som sker nu i Dalarna är i stort en 1800-tals uppfinning som hängde ihop med nationella strömningar.

De flesta stänger, precis som flaggstänger, är gjorda av trä. Men frågan är vad som kom först? Innan trät slog igenom kan det ha funnits plåt- eller järnstänger. Dalarna är som bekant känt som Järnbärarland. Några som gillar plåt och järn är plåtkonstnärerna och formgivarna Gabriella och Jimmy på Jiga Design, som Dalabygden berättat om. Förra året vid den här tiden skulle de som tusentals andra fira midsommar. Men något traditionellt firande var det inte tal om, i alla fall när stången skulle resas.

– Det mesta vid den här tiden är ju så traditionellt. Och när vi gillar upptåg och plåt tyckte vi att en plåtstång var en kul och galen idé. Vi bjöd in till knytis där man också fick ta med sig en sak till stången. Det blev allt från tändstift, som är vackra, till vhs-kassetter. Stången är inte stor och reses ganska enkelt. Den står i en tunna som vi också designat, berättar Gabriella och Jimmy.

Gabriellas och Jimmys midsommarfirande började i går på torsdagen. Som de själva beskriver kom en brokig skara vänner med mat och saker till stången. Stången hade justerats något och blev lika fin som förra året. Korkar, kassettband, tändstift och krokar med mera fick symbolisera glädje, gemenskap och kanske en gnutta hedniska tongångar. När det mesta i traditionella stänger symboliserar olika saker har Forshagastången ett litet annorlunda tema.

– Är det något vi vill hylla är det rostens gud. Rost är det finaste vi vet så varför inte.

Vi på Dalabygden vill med denna plåtstångsartikel passa på att önska alla en skön och trevlig midsommarhelg. Vädret kan man inte göra så mycket åt. Glädjen och gemenskapen kring majstången, oavsett om den är gjord av trä eller plåt, slår det mesta.