Urbota dum skatt på förnybar energi

Textstorlek:

Om ni satt i regeringen, kära läsare, och ville få mer förnybar energi i landet, skulle ni då införa en alldeles ny skatt på just sådan energi?

Nej, naturligtvis inte.

Men det råkar vara exakt vad den nu regerande rödgröna ministären i Sverige vill göra.

Att Socialdemokraterna kan tänka i just sådana banor är väl inte alldeles förvånande. De verkar ju älska skatter lika dyrt och heligt, framför allt dyrt, som Gud älskar världen, för att tala Bibelns språk.

Desto mer kuriöst är det däremot att Miljöpartiet – av alla – så till den grad har sålt ut både sitt förstånd och sina tidigare klimatambitioner att de gått med på denna för sol- och vindenergin urbota korkade skatt.

Och kom inte och säg annat än att skatter har betydelse för hur energisituationen utvecklar sig i vårt land.

I veckan som gick deklarerade statliga Vattenfall att det lägger ned två kärnkraftverk, Ringhals 1 och Ringhals 2, mellan 2018 och 2020. Företagets vd Magnus Hall utpekade direkt den ökade beskattningen som orsak till nedläggningsbeslutet. Statsministern Stefan Löfven och energiministern Ibrahim Baylan förnekade förstås i förutsägbar politisk anda att skattehöjningen är utan betydelse för Vattenfalls beslut, men varför skulle vd:n själv nämna just skatterna om det inte var vad han menade? Något måste väl den statliga energijättens ledning veta vad den gör, annars borde ju regeringen som ägarrepresentant byta ut den.

Intressant att ta del av är också vad regeringen drar fram för orsak till att införa den nya skatten på förnybar energi. Jo, det är för att Norge vill att Sverige ska slå till med en sådan skatt inom ramen för den gemensamma energimarknaden.

Att Norge kräver detta av Sverige är faktiskt inget nytt. Det gjorde norrmännen också när den borgerliga alliansen regerade här i vårt land. Alliansen höll dock emot när Norge tryckte på, och det blev inget av med sol-, vind- och vågkraftsskatten den gången. Men nu ser det ut att vara klippt efter bara några månader med socialdemokrater och miljöpartister vid taburetterna.

Pinsamt är ordet. Och är det någon som tror att Löfven, Romson & Co ska lyckas komma ens i närheten av den vindkraftsutveckling som blev verklighet när Fredrik Reinfeldt var statsminister och Anna-Karin Hatt energiminister?