Sveaskog säger upp arbetslag

Sveaskog säger upp arbetslag i Älvdalen. Läs gärna Karin Perers krönika på sidan 5.​ Foto:Arkiv
Textstorlek:

​Sveaskog säger nu upp fyra personer i Älvdalen. Volymen är för liten. Jobbet läggs senare ut på entreprenad.

Sveaskog södra Norrland säger nu upp fyra personer i Älvdalen. Laget av skördare och skotare har inte tillräckligt med jobb. Neddragningen av avverkningsvolymen räcker bara till jobb halva året. Två går i pension medan övriga går in i nya arbetsuppgifter. Tanken är att Naturbruksgymnasiet fortsätter att avverka i området i väntan på en entreprenör.

– När avverkningen är för liten kan vi inte ha kvar ett lag. En skördare kostar tre miljoner och en skotare minst två då måste man ha jobb fullt ut. Eventuellt har vi en entreprenör från Särna på gång som punktvis kan gå in. Men även den måste ha andra jobb för att det ska kunna bära sig, säger Per-Åke Persson RO-chef södra Norrland.

 

Tänker Sveaskog dra ner på andra håll i Dalarna?

– Inte vad jag vet. Vad som händer i södra delen har jag mindre koll på.

 

Hur ser branschen ut för övrigt?

– Tittar vi fem år framåt för norra Dalarna har vi en puckel med pensionsavgångar. Visserligen har vi mindre volymer häruppe, men runt 3-5 personer kan komma att anställas. Vi har nyligen anställt en tjej på heltid från Älvdalen som jobbar i Särna. Tittar vi ytterligare på en femårsperiod kommer det att behövas folk i skogen. Många tror att maskinerna tar över men det behövs folk som kör dem. Även andra arbetsuppgifter som gallring och annat kommer att kräva folk på plats, säger Per-Åke Persson.