Se upp för sockerbomben

Det kanske behövs en sockerfogde som vakar över oss så att vi inte snaskar för mycket. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

80 procent av västvärldens processade livsmedel är idag sötade. En genomsnittlig svensk äter 40 kilo socker per år. Det är en tickande folkhälsobomb.

Om vi hoppar tillbaka 50 år i tiden, och hamnar på 60-talet, så konsumerade varje svensk sju kilo socker. Alltså: en dramatisk ökning på senare år.

Därmed följer en rad negativa konsekvenser. Här är några av dem:

– Vi blir bukfeta, som i sin tur är kopplat till övervikt

– Högt sockerintag kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och förhöjt kolesterol (LDL).

– Diabetes och karies är vanliga åkommor för dem som stoppar i sig mycket socker.

– Hög sockerkonsumtion kan leda till beroende och höga halter av dopamin och abstinenssymptom. Socker kan i vissa fall få karaktären av drog.

Folkhälsomyndigheten höjer ett varningens finger och ser även ett mönster: ekonomiskt utsatta grupper i det svenska samhället stoppar i sig mer socker än de som är överst på samhällsstegen. Socker är ofta boven bakom flera folksjukdomar.

Men vi är inte värst i världen på sockerintag. USA toppar listan. Där äter man 100 kilo socker per person och år. Där har vi med våra 40 kilo, varav 17 är rent godis, en bit kvar. Men just när det gäller lösgodis, så är vi bäst (eller sämst) i världen!

Finns det inget positivt med socker då? Jodå. Socker är energirikt. Vanligaste naturliga sockret i kosten är för övrigt glukos (eller druvsocker), fruktsocker, mjölksocker (laktos) och maltsocker.

Och bara så ni vet: en läskflaska på en liter innehåller lika mycket socker som 30 sockerbitar. Juice hamnar ofta i samma farliga fack.

Det är nog dags att ta Livsmedelsverkets oro på allvar, när de hävdar att 40 procent av oss får i sig för mycket socker – dagligen!

För mycket socker kan bli surt efteråt.

 Rolf Johnsson