Hembygdsföreningar bjuder in till valborgsfirande

I dag torsdag firas valborg på många platser i Dalarna. FOTO: K-G Zahedi Fougstedt
Textstorlek:

​I dag torsdag ordnas det valborgsfirande vid många av Dalarna hembygdsföreningar.

Ungefär 6 000 personer i Dalarna brukar varje år sluta upp på flera platser i länet. I hela landet arrangerar hembygdsföreningar runt 500 valborgsfiranden som är öppna för allmänheten.

– Hembygdsföreningarna drar alltid mycket folk till sina evenemang och Valborg är en av de mest populära, då många vill samlas kring eldarna för att hälsa våren, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.

Enligt hembygdsrörelsens statistik brukar omkring 6 000 personer i Dalarna fira Valborg vid något av hembygdsföreningarnas arrangemang. I hela landet är motsvarande siffror omkring 120 000 besökare vid ungefär 500 arrangemang under Valborg.

Många av landets 2 000 hembygdsföreningar lägger ut sina valborgsfiranden på webben, där det är enkelt att se tid och plats för evenemangen.

–  Hembygdsrörelsen vill göra kulturarvet tillgängligt för alla och skapa mötesplatser där alla kan känna sig välkomna, säger Jan Nordwall.

FAKTA Fira valborg 

Valborg är en mycket gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Den anses ha sitt ursprung i förkristna vårfester. I kristen tradition smälte dessa vårfester samman med en minnesdag över den heliga Valborg, ett tyskt helgon som gravsattes den 1 maj. De eldar man tänder på valborgsmässoafton ska enligt folktro skrämma bort häxor och andra övernaturliga krafter. Men elden har också använts för att skrämma bort vargar och andra vilda djur när man släppte ut boskapen på bete. Man brukade slå på trummor, skjuta, skrika och slå på grytlock för att skrämmas. Redan tidigt i vår historia har valborg varit en fest som särskilt har lockat ungdomar och på många orter finns särskilda studenttraditioner som hör till valborg.