Bucht lovade statliga bankgarantier

Kjell Arvidsson och Ann-Sofie Lind Våbäck, Gustafs.
Textstorlek:

I går, måndag den 13, mottog, helt enligt traditionen, 38 mjölkbönder från hela landet guldmedaljer för att ha levererat felfri mjölk i 23 år. Svea Jord & Skog var på plats bland medaljörer, kungligheter och ministrar på Svenska läkarsällskapet i Stockholm.

Traditionen sedan decennier är att medaljerna ska delas ut av någon kunglighet. Oftast har kungen själv stått för utdelandet. I år blev det premiär för den jordbruksintresserade prins Carl Philip. Det hela är en värdig och fin ceremoni. Dock med mycket kamerablixtar. Pressfotograferar dras gärna till kungligheter.
Det är LRF som håller i ceremoni som är en del i ett större arrangemang som varar flera dagar.

Efter medaljutdelningen talade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om mjölkproduktionen

Han prisade mjölkproducenternas företagaranda och förmågan att anpassa sig. Han talade också om de stora miljönyttor mjölkproduktion och djurhållning i jordbruket innebär.

– Vi har världens bästa djuromsorg i mjölkproduktionen. VI har Europas lägsta användning av antibiotika. Vår mjölkproduktion är i världsklass. Jag är övertygad om att den har en framtid och att den behövs. Vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Vi ser mjölkproduktion och övrigt lantbruk som en naturlig motor för ökad sysselsättning på landsbygden.

Konkret berättade Bucht  om det som nu är aktuellt i vårbudgeten. Man är överens om att det blir något slags statlig lånegaranti för att hjälpa krisande mjölkföretag med likvida problem.

– Vi arbetar på att snabbt få fram en lösning där. För att det ska fungera måste vi ha med bankerna på det tåget. Det arbetar vi med just nu. Vi är medvetna om att många mjölkföretag har en akut likviditetskris. Därför forcerar vi arbetet så snabbt det går.

Buch utlovade också att återföringen av dieselskatten till jordbruk och skogsbruk ska öka från 90 öre till 138. Eftersom dieselskatten ska höjas innebär det i praktiken att det i alla fall inte blir någon höjning av dieselskatten.

– Vi kommer heller inte att återinföra handelsgödselskatt enligt den modell som låg i höstbudgeten.

Här är det dock inte läge för jordbruket att helt andas ut än. Regeringen planerar för en ny modell, som, enligt Bucth, ska få betydligt mindre ekonomisk påverkan för jordbruket. Det kommer dock som allra tidigast 2017.

– Vi jobbar  också på med vår livsmedelsstratgei. Vi har just nu regionala samrådsmöten runt om i landet. Vårt mål med strategin är dock helt klart. Livsmedelsproduktionen i landet ska öka, avslutade Bucht

Hur guldmedaljörerna för delar sig över landet varierar lite från år till år. De medaljörer Svea Jord & Skog pratade med hade mindre besättningar, från 40 kor och neråt.

Här följer medaljörerna från vårt utgivningsområde.

 Gävleborgs län 

Catharina Engblom & Per Göransson, Långbo, Holmsveden

Christina och Ingemar Hägglund, Hamrångevägen, Hamrångefjärden

Stig och Kjell Härneberg, Vevlinge, Bollnäs

Dalarnas län

Kjell Arvidsson, Våbäck, Gustafs

Uppsala län

Per-Arne och Kjell Adolfsson, Karö, Österbybruk

Krister Larsson, Munga By, Tierp

Örebro län

Yngve och Margareta Djursvik, Åsta, Lillkyrka
Jörgen och Ann-Charlott Larsson, Sällinge Säteri, Frövi

 

Henrik Östensson