Duka med retro till påsk

Påskliljor och narcisser hör påsken till. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Det ska vara retro! Det är alltså inne att låta sig inspireras av tidigare moden och trender. Tryckta dukar har blivit eftertraktade som samlarobjekt och intresset för kända och okända formgivare har ökat.

Tryckta dukar, bonader och andra textilier med julmotiv är extra populära, men det finns också särskilda motiv för påskhögtiden eller andra tider på året.

Traditionen att pynta hemmet vid högtider går tillbaka ända till medeltiden då målade bonader sattes upp i kyrkor, slott och större gårdar vid särskilda högtider.

Under 1700- och 1800-talen spreds sig detta till allmogen som börjar klä in hela väggar med bonader. Motiven var till en början bibliska med exempelvis de heliga tre konungars färd och tillbedjan.

Med tiden blev motiven alltmer folkliga och till och med skämtsamma i sin utformning.

Mot slutet av 1800-talet blev broderade dukar till exempelvis jul och påsk populära bland borgerskapet. Vid kommande sekelskifte började juldukar av papper med tryckta motiv användas av alltfler.

På 1920-talet lanserades tryckt dekor även på textila dukar. Först ut att producera tryckta dukar var Sveriges första mekaniska bomullsväveri Rydboholms fabrik utanför Borås.

Dukarna blev snabbt populära och det producerades en mängd olika motiv, som med tiden blev alltmer drivna och stiliserade i sitt uttryck. De utformades ofta av skickliga kvinnliga formgivare, men de signerade sällan sina motiv och är i dag okända.

Några formgivare som blev mer eller mindre kända var Kajsa Nordström, Ulla Ericsson-Åström, Gunilla Schildt Stuart, Rolf Lagerson, Brit Bredström och Maud Fredin Fredholm med flera.

Till julen 2014 utkom boken Tryckt till jul ut som ett tecken på det ökade intresse för gamla tryckta dukar. Författare till boken är kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, båda med ett intresse för svenska jultextilier med mönster från 1950-1960-talen.

Källa Östergötlands museum, Textilmuseet