De lotsar dig fram genom demenssjukvården

Björn Lennhed, Ann Nordkvist,Thore Forsman, Ewa Gyllner, AnnChristine Hedberg och Eva Hallin-Busk på Minnesmottagningen på Falu lasarett. Foto: MATS LINDSTRÖM
Textstorlek:

​Vart vänder man sig om en anhörig eller vän drabbas av en demenssjukdom?
– Vi har ett fint nätverk. Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Ann Nordkvist ordförande på Alzheimerföreningen i Dalarna..

I Dalabygden den 30 januari skrev vi om att stödet för anhörigvårdare när det gäller olika demenssjukdomar skiftar från kommun till kommun Frågan är varför det är så. Ann Nordkvist på Alzheimerföreningen läste artiklen och ville gärna berätta mera om vad det finns för stöd och hjälp att få. En orsak varför kommunerna väljer att antingen satsa eller inte kan bero på flera saker menar Ann. Ser man det ur ekonomisk synvinkel handlar det om hela sjukvården, prioriteringar och vad det kostar. Ser man det från den sociala sidan menar Ann att det fortfarande finns en hel del tabu kring demenssjukdomar som i nuläget inte har något kändisstöd eller lobbyverksamhet som exempelvis Hjärt- lungfonden har. Här måste det till en förändring och en större uppmärksamhet säger Ann och fortsätter:

– Bara i Borlänge insjuknar cirka 130 personer varje år, både gamla och unga, men det finns ett mörkertal här. Samma sak med de anhöriga. Skammen och osäkerheten gör att många inte träder fram utan kämpar vidare i tysthet. Jag vet hur det är för en anhörig till mig insjuknade. För lite mer än tio år sedan fanns det knappt något stöd att tala om. På Alzheimersföreningen är vi 108 anhöriga, personal och drabbade. Tillsammans med Minnesmottagningen Landstinget och Studieförbundet Vuxenskolan bedriver vi anhörigskola, utflykter och andra aktiviteter.

Ann berättar vidare att det delvis är kris när det gäller att få fram särskilda boenden och personal. Precis som för den övriga befolkningen i länet ska den drabbade och anhöriga kunna göra ett val. Avlastning och stöd är viktigt för att en anhörig ska orka med.

I dag är cirka 160 000 personer drabbade av demenssjukdomar och kostar samhället 50 miljarder kronor per år. Det är lika mycket som caner, hjärt- och kärlsjukdomar och stroke tillsammans. Cirka 10 procent av alla insamlade forskningsmedel går till demensforskningen. Den Geriatriska mottagningen på Falu lasaret har en Minnesmottagning och ett Strokeuppföljningsteam, Strut. På minnesmottagningen utreds personer med minnesrelaterade tillstånd och misstänkta demenssjukdomar.