Centern i Stora Skedvi firar 100 år i sommar

Karl-Erik Finnäs, Elsa Bäcke och Lars-Erik Larsson har alla tre varit framträdande centerpolitiker i Säters kommun. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Bland de absolut första i Dalarna att starta en lokal avdelning till Bondeförbundet, blivande Centerpartiet, var boende i Stora Skedvi. Det skedde officiellt den 10 mars 1915. Nu till sommaren firas 100- årsjubileum på Hembygdsgården.

Karl-Erik Finnäs, Lars-Erik Larsson och Elsa Bäcke har alla tre varit framträdande centerpolitiker i Säters kommun. De hoppas att många av både dagens och gårdagens betydande centerpartister ska komma till sommarens firande.

På 1990-talet tog Karl-Erik och Lars-Erik initiativet till en studiecirkel för att dokumentera Centerns historia i Stora Skedvi. Då fanns fortfarande många av de stora profilerna, som Kolar Erik Andersson, Gunnar Lassbo samt Harry och Anna Johansson kvar i livet och kunde berätta om det som varit.

– Tredje söndagen i juli, den 19 juli i år, firas Centerns dag. I år blir det samtidigt 100-årsfirande och då tänker vi bland annat presentera en sammanställning av det vi arbetade med i studiecirkel, säger Karl-Erik.

Elsa Bäcke var ordförande i Centerns kvinnoförbund, CKF, några år på 1970-talet. Hon var bland annat med och startade lekskola i Stora Skedvi 1967.

Elsa och hennes man drev ett lantbruk och svärmodern Signe Bäcke var aktiv inom politiken redan 1939, då hon som första kvinna deltog i ett sammanträde för Bondeförbundets lokalförening i Stora Skedvi.

Elsa var aktiv i Stora Skedvis Centeravdelning från 1964. Hon engagerade sig mycket i sociala frågor och efter kommunsammanslagningen 1971, då Storas Skedvi och Gustafs slogs ihop med Säter, satt hon i Socialnämnden i Säter.

I studiecirkeln sammanställde Elsa och en annan centerkvinna, Marianne Källberg, ett häfte om CKF.

– Kvinnorna har haft stor betydelse i Stora Skedvi. De stickade och sydde kläder som de skickade till soldaterna under kriget på 1940-talet. Det var mycket annan hjälpverksamhet också, berättar Elsa.

Lars-Erik har varit engagerad politiskt i många år. Han var ordförande i Stora Skedvi och satt i nämnder och fullmäktige i Säter i många år.

– Jag fick till och med en långvarighetsmedalj, så då måste det väl ha varit lång tid, säger han och ler.

Lars-Erik har fått många röster i personvalen genom åren, vilket kunde ha lett till att han kom in i riksdagen vid ett tillfälle utan att han tänkt det själv.

– Jag var bland de allra första i Dalarna som ställde om mitt jordbruk till ekologiskt. Det gjorde att jag blev mycket omskriven i tidningarna. Men många var misstänksamma mot det ekologiska och trodde inte att det skulle gå, berättar Lars-Erik.

Ungdomsavdelningen i Stora Skedvi, CUF, eller SLU som den kallades då, blev en stor avdelning med mycket verksamhet. Som störst var den på 1940-talet men fanns ända in på 1980-talet.

Centerrörelsen har varit och är fortfarande stark i Stora Skedvi. Där har det länge varit det största partiet och i Säters kommun ingår partiet i en majoritet den här mandatperioden.

– Vi har haft kommunalrådsposten och ordförandeskapet i kommunstyrelsen och fullmäktige från kommunsammanslagningen 1971 och fram till 2006, med undantag av åren 1994-1998. Efter den perioden gjorde vi vårt bästa val någonsin med 29 procent av rösterna, säger Karl-Erik som fortfarande är aktiv politiker.

Att Centern varit så framgångsrik i Säter tror han beror på att de åstadkommit mycket inom jordbruket och företagandet bland annat.

– Och vi har hållit vad vi har lovat, tillägger Lars-Erik som också fortfarande är aktiv till viss del.

Karl-Erik menar att Centern har en viktig roll även i dag på landsbygden.

– Vi jobbar med energi- och miljöfrågor och lokalt har vi satsat på maten när det gäller den kommunala verksamheten. I Ljusdals kommun fungerar det så att den lokala handlaren levererar råvaror till köken i skola och äldreomsorg. På det viset skulle vi också kunna behålla affären i byn och barn och äldre får känna lukten och smaken av nylagad mat.  Det är landsbygdsfrågor som känns otroligt viktiga, säger Karl-Erik.