Kommunen rustad för snö och storpublik

Textstorlek:

I samband med skid-VM väntar Falun upp emot 200 000 besökare. När det gäller snöröjning finns en tydlig plan hur allt ska fungera.

– Vi kommer att prioritera kommunala gator som vi tror det blir ett högt tryck på, som exempelvis i Villastaden och upp mot Lugnet, säger Henrik Andersson, enhetschef vid miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Trafikverket sköter de stora tillfartsvägarna och VM-arrangören Falun2015, har hand om publikparkeringar samt områden på Lugnet. Kommunens entreprenör NCC Roads AB sköter stadens gator och anpassar sig efter förutsättningarna. Enligt en så kallad funktionsupphandling ska de snöröja olika områden när det kommit en viss mängd snö.

Väghållning och snöröjning i Falu centrum där det förutspås att bli mycket trafik och publik, har högsta prioritet. Arbetet i centrum kommer att utföras när det inte är så mycket folk ute, vilket i vissa fall kan betyda nattetid.

Inför VM har mycket snö tagits bort i förbyggande syfte och kommunen är nu förberedd om det skulle bli snöfall under VM.

– Vi har en god dialog med vår entreprenör och känner oss trygga i att de klarar av uppgiften. Vi ser nu fram emot trevliga VM-veckor med mycket folk, framför Henrik Andersson.