”Jag har samma inspiration som förr”

Kjell Lönnå. FOTO: Rolf Johnsson
Textstorlek:

För jämna 50 år sedan startade Kjell Lönnå Sundsvalls Kammarkör. Han leder den än.
– Nu siktar jag på min femtionde julkonsert med kören, om två år.

Just nu reser Kjell Lönnå runt i Mellansverige med sin kör. Ibland i samarbete med Läkarmissionen, som har  verksamhet i 30 länder, ibland är det bara kören och Lönnå.

Båda har imponerande siffror bakom sig. Lönnå har 62 års kördirigerande bakom sig, leder fortfarande tre körer, har lett hur många tv-program som helst, ja faktiskt åtskilliga hundra (vem minns inte charmiga Lekande lätt, som gick i många år)…

Kammarkören kan 150 sånger utantill, har 45 medlemmar, har 150 tv-program bakom sig, ska sjunga i London i mars.

När Lönnå startade kören införde han två nyheter.

– Alla körsångare skulle kunna alla sångerna utantill och alla skulle vara likadant klädda. Så var det inte alls för 50 år sedan, medan det idag är vanligt.  Men jag var först, skrattar Kjell Lönnå, och ser ut ungefär likadan som vi tycker han sett ut i flera decennier.

Vi träffar körnestorn på väg från Örebro och Västerås till ett framträdande i Storvik. Och på frågan från Sveagruppens nätupplaga, hur han orkar hålla det tempo han har, svarar han:

– Det är sången som ger mig ny energi och stimulans. Sången, musiken är roten till allt. Och det är jättehärligt.

40 konserter per år avverkar Lönnå och kören tillsammans. Inte sällan i kyrkor. Och där säger Lönnå så här, om dagens musik i kyrkorna.

– Musiken i både Svenska kyrkan och frikyrkan har vattnats ur lite, tycker jag. Det är för många solon och för mycket engelsk musik.

Men trots sina 78 år (79 i juni) så ångar nestorn på för fullt.

–Om två år gör jag min femtionde julkonsertserie i Sundsvalls kyrka som brukar dra 3000 personer. Då är jag 80. Men jag vill inte sluta. Jag har samma inspiration som förr. Musik finns alltid kvar i våra hjärtan, inte minst i mitt.

 Rolf Johnsson