Bybor och fritidsboende håller igång lanthandeln

Coop vill inte längre samarbeta med Skattunge Handel. Nicklas Östberg och Nina Lindunger tänker tillsammans med byborna kämpa vidare.Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

Coop lämnar nu Skattunge Handel. Men byborna ger inte upp. Förhandlingar har inletts med en ny varuleverantör och man ser positivt på framtiden.

Då den gamla affären stängde i mitten av 1980-talet tog byborna kontakt med Orsa kommun för att lösa frågan om service och boende i Skattungbyn. Särskilt de äldres situation stod i fokus. Kommunen lät bygga ett servicehus mitt i byn för äldre som inte kunde bo kvar hemma. I nedervåningen inreddes den affärslokal som sedan 20 år är Skattunge Handel.

150 bybor gick in i den ekonomiska föreningen och blev på så vis delägare i affären. Medlemsinsatserna gjorde att lånebilden inte blev så omfattande och den andra januari 1995 startade den medlemsägda Skattunge Handel. Medlemsantalet har stadigt ökat genom åren och också fritidsboende har med tiden gått in i föreningen.

Handeln har en heltidsanställd föreståndare och två deltidsanställda medarbetare. Den är ombud för apoteket, bussgods, svenska spel och systembolaget samt driver en mack med självbetjäning.

–  Man kan inte påstå att det är en lysande affär att driva en handel i Skattungbyn. Men att byborna ställer upp och att verksamheten inte drivs av något vinstintresse så går det hela runt, säger föreståndaren Nicklas Östberg.

–   Ja, köptrogna bybor är en förutsättning för hela byns överlevnad och påverkar också priserna på bostäder positivt för dem som ska sälja, inflikar Nina Lindunger.

Byborna är rädda om sin affär och frivilligkrafter sköter tidningsförsäljning på helgerna, en del städuppgifter och paketering av varor som ska köras ut till kunder.

–   Vi har kommunens uppdrag att köra ut varor till pensionärer, fritis och skolan samt till ett boende för ensamkommande flyktingbarn nere i Orsa, fortsätter Nicklas.

Föreningen har att kämpa mot ökande lönekostnader, leveranskostnader och varupriser. Då Dalabygden besöker affären strax efter jubileet, som firades med tårtkalas, har Coop just meddelat att de avbryter sina leveranser till affären då enheten anses vara för liten.

–  Till och med Coop vill att folk ska åka till stormarknaderna i stan, säger Nicklas med en suck.

Hela året kommer man att fira 20-årsjubileet. Särskilt vid de två stora begivenheterna som byns invånare firar. Dels är det plantbytardagen i början på juni, som vuxit till något av en marknad med rabarberpajstävling som en av höjdpunkterna. Dels höstmarknaden i september, då nyskördade produkter finns att köpa och ”eko-knallar” från när och fjärran bjuder ut kläder, fisk och mycket annat. Då avgörs även årets stora äppelkakstävling.

Hans Lundin