(S)nart på defensiven

Textstorlek:

 

Ni minns väl hur det lät i valrörelsen i höstas när jobben kom på tal?

Alliansen berättade om de mer än 300 000 nya jobb som tillkommit under deras år vid makten, då finanskris och ”världens lågkonjunktur” tyngde tillvaron.

Alliansen berättade också om hur det skulle bli ännu fler jobb – kanske upp mot 350 000 nya – om den bara fick regera vidare under förhoppningsvis lite bättre tider.

Oppositionen, ledd av Socialdemokraterna, låtsades inte om vare sig de nya jobben eller att det hade varit några dåliga tider överhuvudtaget. Arbetslösheten hade ökat. Punkt. Och det var regeringens fel, uteslutande. Men med en ny regering, med höjda (!) kostnader för att ha ungdomar anställda, med utbildningsplatser, traineejobb och 90-dagarsgaranti, så skulle Sverige få den lägsta arbetslösheten i Europa till 2020.

Om Rellingen sade något då eller ej, må vara osagt. Hur som helst har vi nu en socialdemokratiskt ledd regering som plötsligt kommit på att det där sysselsättningsmålet nog inte blir så lätt att nå. Nu är de tyngande omständigheterna ute i världen upptäckta som en förfärande realitet, både när det gäller ekonomin och jobbmålet.

För att inte helt tappa ansiktet redan nu vill finans-minister Magdalena Andersson ändå tro att arbetslösheten ska sjunka, i bästa fall till 6,5 procent 2018, då regeringens mandatperiod löper ut.

Men även om detta skulle lyckas vill det till att utan statistiska manipulationer nå en arbetslöshet 2020 under de fem procent som de minst arbetslösa EU-länderna har i dag. Från dagens utgångsläge måste Sverige klättra förbi elva länder som alla har lägre arbetslöshet: närmast Ungern, sedan Estland, Rumänien, Nederländerna, Danmark, Luxemburg, Storbritannien, Malta, Tjeckien, Tyskland och till slut Österrike, där arbetslösheten är låga 4,9 procent.

Som om inte den hisnande klättringen vore nog, så har också regeringens tro på sina jobbåtgärders förträfflighet börjat vackla.

90-dagarsgarantin om utbildning eller arbete för unga – en symbolgrej med begränsad verklighetsförankring – ser den ut att få överge direkt eftersom riksdagsmajoriteten är emot den.

Fjärran från sina sluggerrepliker i valrörelsen reser nu också den nya arbetsmarknadsministern Ylva Johansson runt till alla kommuners politiker för att samtala om huruvida de där utlovade traineejobben är så vidare bra eller ej. Och Stefan Löfven stod härförleden i riksdagens talarstol och undrade om inte alliansen hade några mer ”briljanta idéer”.

Mycket talar för att att Löfvens regering snart nog hamnar rejält på defensiven när det gäller jobben…