Nytt beslut om licensjakt på varg

Textstorlek:

I debattartikeln: Vargjakt kan drabba stammen hårt, visar återigen Naturskyddsföreningen, denna gång genom dess länsordförande i Dalarna, sin stora brist på empati för hårt drabbade jägare, fäbodbrukare och övriga tamdjursägare. Det är också sorgligt med den brist på hänsyn till det demokratiska beslutet som Riksdagen antog i december 2013 med bred majoritet. Beslutet i Riksdagen innebar att stor hänsyn skall tas till de människorna som berörs. Det finns också en rad sakfel och missvisande fakta i debattartikeln. Visst, det omkommer tyvärr en del jakthundar i trafiken men att jämföra de som omkommer i hela landet med de hundar som dödas av varg i några få län är förstås felaktigt. Samma sak upprepas vid jämförelsen mellan vargdödade får och antalet fårbesättningar.

 

Vi trodde också att den myt som florerade under 1960- och 70-talet var borta nämligen att rovdjuren bara dödar de svaga och sjuka djuren. Aktuell forskning visar återigen att de vargdödade älgarna är lika friska och kraftfulla som de som älgjägarna fäller.

Den bråkdel av älgar som dödas av vargar som Ulla Magnusson nämner i sin debattartikel är cirka 2 000 stycken i Dalarna, vilket skall jämföras med de cirka 6 000 som fälls av älgjägarna. I sammanhanget skall inte heller björnen glömmas som årligen dödar uppemot 1 500 älgar i Dalarna.

Ja Ulla Magnusson, om vi skall lyckas få en långsiktig och acceptabel vargförvaltning måste hela landet ta sitt ansvar och av dessa vargar är det tillräckligt med 1–2 årliga vargkullar i Dalarna. Det finns stöd för detta i aktuell forskning och med en begränsa in- och utvandring till Finland uppfyller Sverige alla nödvändiga internationella åtaganden.

I tisdags lämnade Jägareförbundet Dalarna in en skrivelse till Länsstyrelsen Dalarna med begäran att de omgående fattar ett nytt beslut avseende licensjakt på varg. Det är av helt avgörande betydelse för rovdjursförvaltningens totala trovärdighet och acceptans i länet att Länsstyrelsen Dalarna omgående fattar ett licensjaktbeslut på varg som är mycket väl underbyggt och uppfyller samtliga av de högt ställda kraven som finns angivna i 23 c § jaktförordningen.

 

Jägarförbundet Dalarnas ordförande Tomas Björklund