Min förhoppning är att vargen ska leda till safari och turism

Textstorlek:

I dag fredag den 9 januari skulle kampen om vargen ha kommit igång på allvar i Dalarna. Åtta vargar stod på listan. Men bland andra Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och Världsnaturfonden har överklagat länsstyrelsens beslut och därmed stoppat vargjakten i Dalarna. Att jag kallar det för en kamp, eller match om du så vill, är att vargen har karaktär av två lag i en slags uppgörelse, svart eller vitt, beroende med vem man pratar, vars supportrars fanor försöker överrösta varandra. Detta velande med vargen är inte bra för någon part.

 

På den ena sidan står dem som säger att vargjakt är fel. Man menar att den förra regeringen föll för trycket när den missbrukade vetenskapliga rön för att driva igenom jakten.

Den franske vargforskaren Guillaume Chapron vid Sveriges lantbruksuniversitet är nu rädd för att om Sverige kommer undan med detta, är risken stor att andra länder följer efter, vilket i så fall skulle bli en svart dag för den biologiska mångfalden i Europa. Vargförespråkarna Wolf Association Sweden, Was, ska vara på plats för att dokumentera jakten. De menar att licensjakten 2011 inte gick helt rätt till.

På den andra sidan står de som menar att äntligen har besluten om vargen hamnat på de lokala borden. Olof Liberg, före detta koordinator för den skandinaviska vargforskningen, menar att Chapron övertolkar betydelsen av den studie han själv deltog i. Liberg berömmer framgångarna när det gäller den svenska vargstammen, men menar i samma andetag att begreppet gynnsam bevarandestatus aldrig blivit exakt definierat.

Förra miljöministern Lena Ek (C) menar att den förra regeringen aldrig lade sig i enskilda forskningsresultat, utan årets vargjakt bygger på ett 30-tal olika rapporter för gynnsam bevarandestatus.

 

Klart är att vargjakten mellan den 9 januari och 15 februari kommer att uppmärksammas i Europa. En önskan är att det ska gå bra och att detta blir starten på ett nytänk för vargens miljö och vad vi ska ha vargen till. Det handlar om att lära sig leva med rovdjuren i perspektivet naturvård/turism.

Här ligger Dalarna tyvärr efter, bland annat på grund av att vargen lite för ofta utmålas som skadedjur som i mångas ögon borde försvinna för gott. En annan aspekt på detta med att inte använda det vilda, är att Avesta nu planerar att sända minst två av sina visenter för att göra Europa lite vildare.

Jag välkomnar detta samarbete mellan Avesta kommun och Rewilding Europe. Men det är ju precis det här som vi i Dalarna skulle behöva mer av, ett omvänt perspektiv som inte bara handlar om att jaga. Kan vi sända visenter till Europa, som med största sannolikhet ska ingå i något turistiskt safarisammanhang med jobb och investeringar, borde vargen kunna bli den exponent för vår egen turism.

 

Jag hoppas att den nya licensjakten får oss att öppna ögonen för den potential landsbygden har för safari och turism. Endast så kan förståelsen för varandras liv stärkas och utvecklas i en framtidstro att det ska gå att leva ihop, sida vid sida.