Butiksdöd på landsbygden

Textstorlek:

Trots en lite ökning under 2014 ligger omsättningen i detaljanden fortfarande lägre än på mycket länge. Det har tvingat tusentals butiker att stänga de senaste åren, visar siffror från Dansk Erhverv.

Som Nytt från Öresund berättade igår stiger de danska konsumenternas förtroende för sin egen och landets ekonomi. Men även om det signalerar en stigande konsumtion framöver sker det från en relativt låg nivå. Den samlade privatkonsumtionen är i dag 32 miljarder danska kronor lägre, i fasta priser, än 2008. I snitt handlar varje dansk för 5 700 danska kronor mindre i år än före finanskrisen slog till.

Det har gett tuffa konsekvenser för detaljhandeln. De senaste sex åren har var sjunde butik tvingats klappa igen. Totalt har 3 500 butiker försvunnit, främst livsmedelsbutiker, mackar och butiker som säljer hemtextilier eller elektronik. Men även 750 klädesaffärer har bommat igen.

− Det är framförallt köpmän och butiker i glesbygden som har fått svårt att klara sig. Både för att konsumtionen minskat och för att konkurrensen ökat från de stora kedjorna, säger Michael Stæhr, chefsekonom på Dansk Erhverv, till Berlingske Business. (NFÖ)