Några tips från rimverkstaden

Textstorlek:

Att i mitt barndomshem ge bort ett orimmat julpaket var inte tillåtet. Rimmen var nästan viktigare än själva innehållet. De skulle vara handskrivna och fick gärna ha en lite elak eller oanständig knorr. Nödrim var tillåtna och om versraderna haltade kunde den skickliga paketutdelaren, alltid min far, ändå fixa till så det lät bra. Innan han läste en vers högt gick han nämligen igenom den tyst för sig själv och om han då fnissade eller hummade var den bra.

Ve den som inte lyssnade uppmärksamt när han fick också den mest nödrimmade vers att låta som ren poesi. Julklappsutdelningen tog en evig tid hemma hos oss.

Mottagaren sparade självklart sin vers, men det var inte tillåtet att återanvända den ett annat år. Julrim var färskvara.

Och nu delar jag med mig av årets alldeles rykande färska. Om inte annat kan de kanske ge lite inspiration till ert eget rimsmide. Under verserna står vad de är tänkta till,  men självklart går det lika bra att luras när innehållet i paketet inte alls stämmer med orden. Håll till godo!

Christina Burbeck