Mer pension efter nyår

Fotograf: Magnus Glans
Textstorlek:

Pensionärerna får en liten ökning på pensionen efter nyår. I genomsnitt blir det en ökning på 100 kronor i månaden.

– Anledningen till att den totala pensionen ökar 2015 är att inkomsterna och priserna i Sverige har ökat något. Dessutom har premiepensionen haft god avkastning under året, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

En ny analys av pensionerna i Sverige visar att det är stora skillnader i pensionsnivåerna och att det skiljer mycket mellan stad och landsbygd.

– I rika storstadskommuner har pensionärer med de högsta pensionerna cirka fyra gånger så hög pension som pensionärer med de lägsta pensionerna. I vissa glesbygdskommuner har pensionärer med de högsta pensionerna cirka dubbelt så hög pension som pensionärer med de lägsta pensionerna, säger Love Hansson, analytiker på Pensionsmyndigheten.