Jultomten hälsade på hos Kalle på skogen

Tomten kommer på besök till Kalle på skogen.
Textstorlek:

Alla vet ju att Tomten bor i Mora. Så här års tar han då och då fritt från julklappsmakeriet och lämnar för en stund sitt hem på Gesundaberget för stärkande promenader i de djupa skogarna.

häromdagen gick förbi Kalle på Skogen som vi skrev om i maj.

Kalle är en pensionerad långtradarchaufför som byggde sig ett litet hus på tre gånger fem meter mitt i djupa skogen. Han lever helt ensam, men pratar med hela världen i sin kortvågsradio och han följer djurens stråk med kameror han monterat upp i träden runt den lilla stugan.

– Just nu har jag en stor lokatt som stryker omkring här på nätterna, säger Kalle stolt. Det ser ut att vara en ensam hanne.

Plötsligt knakar det till i skogen och ut kommer Tomten.

– Nämen, det var länge sen, säger Kalle med ett brett leende. Tar artigt i hand och så språkar de båda herrarna en stund med varandra.

Kalle bjuder Tomten att stiga in och visar sin film på lodjuret. Tomten får också prova radion och försöker få tag på Tomtemor som just nu är på Nordpolen. Men försöket får avbrytas och Tomten ställer klockan efter rätt tid i stället.

– Jag har bättre grejer hemma, viskar Tomten. De går på bergskristall och är helt oberoende av elektricitet som ju både fräser och brusar.

Så tar Tomten fram några julklappar till Kalle. Det är korv, ett paket tomtebloss och några vaxljus som Tomtemor stöpt.

– Oj va kul! säger Kalle med ett brett leende. Jag har inte firat jul eller fått en julklapp på säkert tio år. Förr körde jag ju lastbil också på helgerna och här på skogen är så ödsligt så hit kommer det aldrig nån.

–  Men nu är jag här, säger Tomten och lägger armen om Kalle samtidigt som han ber honom vara försiktig med ljusen och tomteblossen.

De båda äldre herrarna tar avsked och önskar varandra och Dalabygdens läsare en riktigt God Jul!

Hans Lundin