För lite grönsaker och för mycket kött

Sallad (här uppiffad med räkor och kräftstjärtar) har ett fång av fördelar. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Bara 26 procent av svenska barn äter rekommenderad grönsaksmängd, 500 gram per dag (inklusive juice).
Inget land kommer upp i WHO:s rekommendation, 400 gram per barn.

Vi borde äta mer grönsaker. Det vet alla. Ändå gör vi inte det. I USA har det gått så långt att det i vissa delstater skrivs ut grönsaker på recept. Doktorn skriver ut, men det är inte det allmänna som betalar – ideella insamlingar står bakom.

Sanningen är att 30 procent av jordens befolkning är överviktiga. Om 15 år är 50 procent av jordens befolkning överviktig – om utvecklingen fortsätter som  nu.

Kostnaderna för fetman utgör 2,8 procent av världens samlade BNP = lika mycket som rökningen. Vart femte dödsfall beror på fetma/övervikt.

Professorn i måltidskunskap vid Örebro Universitet, Agneta Yngve, kommenterade det här nyligen i SVT:

– Det är tragiskt att inte fler barn i Sverige kommer upp i rekommenderad mängd grönsaker. Ändå är vi bättre här (26 procent) än många andra länder.

Hushållningssällskapets matkonsult Anna-Karin Landin har i många år propagerat för rätt kost.

– Jag blir tokorolig för att vi äter så lite grönsaker. Jag har jobbat i ”100 år” med att tala mig varm för att vi ska äta mer grönt, för det har så många fördelar:Vitaminer. Antioxidanter. Vatten till kroppen. Fibrer. Vitaminer.

– Dessutom jättebra för klimatet. Alltså: bra för både hälsa och ekonomi.

– Sedan vill jag säga en sak till: jag tänker inte bli  vegetarian, men vi äter för mycket kött.

Här menar Anna-Karin Landin att vi ska äta mer svenskt kött.

– Från 1990 till 2010 så minskade den svenska andelen kött av vår konsumtion från 90 procent till under 40.  Samtidigt har vi ökat köttkonsumtionen med 25-30 procent. Inte klimatsmart!

– Vi har de pengar vi har och de tycker jag vi ska lägga på bra grönsaker och kvalitativt bra kött. Rätt kött gynnar  konsumenterna, våra matproducenter och klimatet.

Rolf Johnsson