Danmark gör anspråk på Nordpolen

Textstorlek:

Nordpolen är dansk, menar regeringen som på måndagen formulerade ett anspråk på nästan 900.000 kvadratkilometer havsbotten tusentals meter under Arktis islager. Området är närmare 20 gånger större än själva Danmark.

Området sträcker sig från Grönland hela vägen över Nordpolen och bort till gränsen för ryskt territorialvatten. Danmark har satsat över 300 miljoner danska kronor på att inhämta forskningsdata som ska stöda kravet, men det är det värt, menar utrikesminister Martin Lidegaard (Radikale).

− När de här gränserna läggs fast så ligger de fast för alltid. Det är en gång i historien vi har möjlighet att påverka gränsdragningen, säger han till Politiken.

De vetenskapliga argumenten ska nu granskas av en FN-kommission. Processen med att värdera de danska kraven kan ta 10-15 år i anspråk. (NFÖ)