Ville folket detta?

Textstorlek:

 

Svenska folket fick en ny regering efter höstens val. Men om den regering som folket fick verkligen var den som folket ville ha, det kan man undra.

Socialdemokraterna, det största av de nya rege-ringspartierna, gick visserligen framåt – men bara med en tredjedels procentenhet.

Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, backade med nästan en halv procentenhet, alltså med mer än vad Socialdemokraterna ökade.

Ändå är det först nu, efter att ha åsett en dryg månad av konstigheter, schabbel och interna strider i regeringskretsen, som det egentliga tvivlet biter sig fast.

Ville svenska folket ha en regering med en finansminister som för första gången någonsin fått sin beskrivning av Sveriges ekonomi helt motsagd av Finanspolitiska rådet?

Ville svenska folket ha en regering som visste så lite vad den själv ville inför EU:s klimatavtal att den fick ta med sig alliansens högre klimatförslag till förhandlingsbordet för där till slut godta ett lägre?

Ville svenska folket ha en regering med öppet inbördeskrig i vargfrågan?

Ville svenska folket ha en regering som utan gängse samråd med riksdagens partier erkände Palestina och fick Israel att i protest kalla hem sin ambassadör från Sverige?

Ville svenska folket ha en regering med en dömd knarksvampssmugglare i kretsen närmast vice statsministern?

Ville svenska folket ha en miljöminister som använt giftig båtfärg och underlåtit att betala energiskatt?

Ville svenska folket ha en regering som försökte anställa en annan (miljöpartistisk) topptjänsteman med så usel ekonomi att Säpo stoppade honom som en säkerhetsrisk?

Ville svenska folket ha en bostadsminister som beskyllts för att ha jämfört svenska muslimers krigsdeltagande på jihadisters sida i Syrien med de svenskfrivilligas deltagande i finska vinterkriget?

Ville svenska folket ha en utbildningsminister som i en videohälsning tilltalat landets lärare som om de var 12-åringar?

Ville svenska folket ha en regering med en kulturminister som vägrade svara på frågor i Sveriges Radio?

Nej, förmodligen inte. Förmodligen är det också därför som denna regering nu tappat förtroende i två olika opinionsmätningar, en av Novus och en av Sifo.

Får dessutom regeringen sin budget nedröstad i riksdagen i vinter, det vill säga om Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot att rösta på allansens budget, då är goda råd dyra för Stefan Löfven.

Ett gratisråd här och nu, är att han i det läget dumpar Miljöpartiet och försöker regera på egen hand. Han slipper då en massa interna konflikter samtidigt som möjligheterna ökar att reda ut sakfrågor med andra partier. Från de miljöpartistiska statsrådens skyhöga hästar når nämligen aldrig några utsträckta händer ända fram, eller ner….