Viktigt att vara förberedd i ett sårbart samhälle

Ann-Kristin Herrmann tv och Marianne Gottfridsdotter Nåhem vill öka allmänhetens krisberedskap.Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Just nu pågår en informationssatsning som regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att genomföra för att höja allmänhetens krisberedskap. ”72 timmar” är Civilförsvarsförbundet svar på den satsningen.

Ann-Kristin Herrmann, ordförande Civilförsvarsförbundet Gagnef/Leksand, har många års erfarenhet av att ha kurser och föreläsningar om bland annat hjärt- och lungräddning och som nu; krisberedskap. Hon föreläste nyligen i Grangärde om hur vi bättre kan förbereda oss mentalt och praktiskt inför extraordinära händelser som stormar och översvämningar.

Marianne Gottfridsdotter Nåhem, är glad att kunna arrangera kursen genom Nätverket Gärda och Grengehuset i Grangärde.

– Det här är jätteviktig information, så vi inte står handfallna när nåt händer. Speciellt viktigt är det för oss som bor i ytterområdena. Ann-Kristin har tidigare haft hjärt- och lungräddnings-kurser här, samt hjärtstartar-kurs. Då fick vi också erbjudandet om den här kursen som inte kostar oss något, säger hon.

Ann-Kristin berättar att gamla Civilförsvaret startade en gång i tiden mycket på grund av rädslan för världskrig. I samband med att försvaret rustades ned i slutet av 1990-talet avvecklades även Civilförsvaret.

Civilförsvarsförbundet som finns i dag är en frivillig medborgarrörelse för säkrare och tryggare liv, men har istället fokus på det sårbara samhället. Med 200 år utan krig kan just sårbarheten innebära det största hotet i dag.

– Klimatförändringar har alltid förekommit men på senare tid har vi sett stormar och översvämningar med allt tätare intervaller. Och konsekvenserna kan bli stora, säger Ann-Kristin.

Hon påminner om hur stormen Gudrun orsakade uppemot tre månaders långa elavbrott. I dag går så mycket på el, så när den är borta då fungerar verkligen ingenting!

– Med den stora branden i Västmanland i färskt minne har förståelsen ökat om hur fort det kan gå med katastrofer, menar Ann-Kristin.

Med informationssatsningen är tanken att folk i första hand ska förstå att de kan komma att bli tvungna att klara sig själva i åtminstone 72 timmar, det vill säga i tre dygn.

– De flesta har inte haft en tanke på att vi som kan faktiskt har en skyldighet att kunna klara oss själva när inte samhället kan undsätta oss. Och att det är vi som måste söka information om vad som händer!

Det finns saker vi själva kan och borde göra för att vara bättre förberedda vid kriser. För att klara de första 72 timmarna är det viktigt att själv kunna tillgodose de fem grundbehoven: vatten, mat, värme, sömn och information.

Den som bor i ett hus på landet med en vedspis är lyckligt lottad, enligt Ann-Kristin. Spisen ger värme och möjlighet att laga mat åtminstone. För den som bor i lägenhet kan det vara svårare. Men Civilförsvarsförbundet har många enkla tips hur man på ett enkelt och relativt billigt sätt kan förbereda sig inför exempelvis ett strömavbrott.

– Vatten behöver vi ha. Det nödvändigaste att ha hemma kan vara några petflaskor med vatten i frysen och ett reservlager med konserver och torrvaror.

Ficklampor med reservbatterier, stearinljus, tändstickor och en batteridriven radio för att kunna ta emot information från samhället hör också till det nödvändigaste.

En gasoldriven kamin kan hjälpa till att hålla värmen, men det är viktigt att den används på rätt sätt, varnar Ann-Kristin.

– Ett fönster måste stå på glänt, annars kan kaminen bli farlig eftersom den slukar syre, säger hon.

Det finns också sätt att klara toalettbesöken trots strömavbrott, liksom att sköta sin hygien med mera.

Läs mer på www.civil.se och www.dinsakerhet.se