Kaffedrickning så in i Norden

I genomsnitt dricker vi svenskar 3,1 koppar kaffe per person och dag. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Finland är världens mest kaffepimplande nation. Sverige tvåa. Nya studier indikerar att lagom daglig dos kaffe har nyttiga medicinska effekter.

I Norden älskar vi kaffe. Finländarna är världens mesta kaffedrickare med 3,6 koppar per person och dag = 166 liter per person och år.

Sverige är tvåa. 3,1 koppar per dag = 144 årsliter.

Norge kniper bronset. 3,0 dagliga koppar = 136 årsliter. Fyra är Danmark. 2,7 dagliga koppar. I USA dricker man bara hälften så mycket som Norden-snittet.

Så ser det ut idag. Men fram till 1822 var det inte ens tillåtet att dricka kaffe hur som helst i Sverige.

 

Kaffehus sa man förr. Kafé, eller café, säger vi idag. Europas första kaffehus uppstod i Venedig 1645. Numera är caféer populärare än någonsin och man talar om ”kaffe latte-generationen”.

I början av 1500-talet introducerades kaffeträdet i Arabien. Därifrån spred sig kaffebruket till Europa 100 år senare. Men från och till förbjöds fri förbrukning i Sverige; 1756, 1766, 1794.

Det var inte bara att kaffet ansågs skadligt. Inte minst var kaffehusen ett tillhåll där revolutionstankar och andra farliga idéer grodde.

 

På senare tid har det kommit studier som visar andra effekter av kaffe. Bland annat att två till tre koppar kaffe per dag tyder på 25 procents lägre risk att dö i hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar.

I en stor studie har 125000 män/kvinnor följts (Annals of internal medicin, Madrids universitet). Den ger även indikationer på minskad typ av viss cancer, hos kaffedrickare. Även minskad diabetes typ två.

De som drack de här två-tre kopparna om dagen levde längre än genomsnittet. Först vid sex dagliga koppar kom de i nivå med dem som inte drack.

Men än så länge är det här inte mer än just en studie, en av flera.

Rolf Johnsson