Osäker statistik om dalaturism

Fler än någonsin valde att semestra i Sverige den här sommaren. Många utländska gäster blir registrerade som svenskar när de checkar in på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser vilket förstås blir ett problem för statistiken. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Fler än någonsin valde att semestra i Sverige den här sommaren. Övernattningarna passerade för första gången 25 miljoner. De utländska gästnätterna stod för den största relativa ökningen. Procentuellt var ökningen störst i Dalarna.
Tillväxtverket presenterar statistiken över sommarturismen juni-augusti 2014. Det är väldigt positiva siffror för Dalarna. Länet har störst procentuell ökning i landet både på antalet utländska gästnätter och ökning av logiintäkterna.

– Det är otroligt glädjande att se att vårt arbete med internationell försäljning ger resultat, säger Elisabet Asp Christiansson, internationell säljare och hon fortsätter:

– Vi har bearbetat främst den holländska, tyska och norska marknaderna. Störst ökning ser vi från Holland. Vi har haft närvaro och byggt kännedom under de tuffa åren under finanskrisen och nu ser vi resultat av detta.

– Siffrorna är jättebra. Och vi vet att det finns ett stort mörkertal när det gäller de utländska gästnätterna. Många utländska gäster blir registrerade som svenskar när de checkar in på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser vilket förstås blir ett problem för statistiken inte blir rättvisande säger Lotta Magnusson, länsturistchef.