Fem tips deklarera småhus

Textstorlek:

2,4 miljoner småhus berörs av årets fastighetstaxering. Den 3 november är sista dagen att rätta uppgifter i förslaget till taxeringsvärde och att deklarera.

 

– Kolla igenom de uppgifter som finns i förslaget eller deklarationen, så att allt är riktigt. Använd e-tjänsten på Skatteverkets webbplats för att rätta uppgifter eller deklarera, tipsar Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Nu när sista dagen att deklarera sitt småhus närmar sig, finns en del saker man bör tänka på. Viktigt är att kolla de förtryckta uppgifterna, säger Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vare sig det är en deklaration som ska fyllas i, eller ett förslag till nytt taxeringsvärde som du har fått, tänk då på det här:

Kolla noga de förtryckta uppgifterna.

Den som nyligen köpt sitt småhus, bör särskilt kontrollera uppgifterna om tomtmarkens areal och ytan på bostadsutrymmena. Uppgifterna om byggnadens standard är också viktiga, till exempel frågorna om utbyte av kök och badrum.

Den som har fått ett förslag till taxeringsvärde där underlaget är korrekt behöver inte göra något mer. Genom att inte göra något alls lämnar man sitt tysta godkännande av förslaget.

Den som har fått ett förslag till taxeringsvärde där uppgifter i underlaget inte stämmer ska rätta uppgifterna. Det gör man enklast i e-tjänsten.

Den som ska lämna en deklaration gör det enklast i e-tjänsten.