”Det jag säljer i dag kan vara utbytt i morgon”

Leverantören av de här skorna har samma priser på nätet som i butik. Anders Olsson ser inget hot mot näthandeln. Man får anpassa sig, säger han.Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Näthandeln – hot eller möjlighet för landsbygden? Anders Olsson driver en liten butik i Djurås och är trygg med det.
–  Det gäller att hitta produkter att konkurrera med. Kunderna finns nära mig, säger han.

Först bytte vi varor med varandra. Med järnvägen kom lanthandeln, som delvis lade sordin på gårdshantverket. Med EPA revs gamla statskärnor för betongklumpar, vilket gjorde att ganska många lanthandlare fick klappa igen. Jättegalleriorna, som tycks växa som svampar ur jorden, har fått flera stadskärnor att likna spökstäder. Och nu senast: den växande näthandeln, som till och med får stora gallerior att oroas.

Frågan är hur framtidens shopping ska se ut och går det att driva en liten butik på landsbygden? Sällanköpshandelns ökning i Sverige i stort år 2000 och 2007 låg på mellan fyra och nio procent. Ökningen i dag ligger i det närmaste stilla på noll procent. Trots att antalet köpcentrum fördubblats de senaste tio åren har samtidigt näthandeln tagit ett rejält kliv framåt, och bedömare menar nu att butikens dagar kan vara räknade. (DN 2012). Niclas Heurlin, medgrundare till bland annat e-handelsföretaget inWarehouse, skriver i samma tidning att en lösning kan vara att kombinera näthandel och fysisk butik. Exemplet han tar upp är Apple Store, där mängden personal, dyr inredning och stora butiksytor kan motiveras, trots att de flesta kunder inte handlar där. Butiken är en del i helhetsupplevelsen, vilket kunderna tydligen tycker om. En annan aktör som inte räds butiker är postorderföretaget Clas Ohlson i Insjön, som öppnar butiker i parti och minut.

Anders Olsson, som driver sin nyöppnade och lilla butik i Djurås centrum, Foo träning och hälsa, kan varken mäta sig med Clas Ohlson eller andra kedjor. Som före detta Borlängebo har han sett hur centrum förändrats.

Läs hela artikeln i papperstidningen idag.

Gå till Prenumerera.