Bondens vardag är global marknad

Den förre landsbygdsministern, Eskil Erlandsson, lade mycket krut på Matlandet Sverige. Den nye landsbygdsministern, Sven-Erik Bucht, ser lantbruket som ett företag på en global marknad. Foto: Sveriges riksdag
Textstorlek:

Att den nye landsbygdsministern, Sven-Erik Bucht, kan agera via näringslivsdepartementet är bra. Det menar Martin Moraeus, ordförande LRF Dalarna.
– Lantbruk måste ses som företag på en global marknad, säger Martin Moraeus.

 

En landsbygdsminister åker ut. En annan kommer in. Frågan är om det blir någon skillnad?

Tack vare regeringsskiftet fick Eskil Erlandsson (C) lämna sin post som landsbygdsminister. Smålänning, bonde, centerpartistisk politiker, riksdagsledamot sedan 1994 samt minister i regeringen Reinfeldt mellan 2006 och 2014. Förväntningarna var stora på Erlandsson när han tillträdde som landsbygdsminister. Martin Moraeus bekräftar att förväntningarna var kanske högt ställda på en man som kom från de egna leden, samtidigt som många visste att det skulle bli svårt. Å ena sidan skulle rena centerfrågor drivas. Å andra sidan ingick Erlandsson i en borgerlig regering med kompromisser mot Alliansen och omvärlden. I ett globalt sammanhang är Sverige ett litet jordbruksland.

– Eskil Erlandsson brann för landsbygdsfrågorna, och det vi kommer att minnas är kanske hans jobb med Matlandet Sverige. På senare år har intresset för småskalig livsmedelsförädling tagit ett rejält kliv framåt. Utvecklingen hos exempelvis gårdsslakterier och andra mathantverkare har varit fantastiskt. Konsumenterna ställer högre krav på produktion och hantering och lägger mycket tid på mat och matlagning. I hippa storstadsområden kan till exempel en IT-konsult ta ledigt från jobbet för att åka hem och vända en biff i stekpannan. Utbudet är stort och lockar allt fler.

– Sen tycker jag att Erlandsson hanterade djurrättslobbyn på ett bra sätt. När det gäller de strukturella utmaningarna på en global marknad var Erlandsson mindre framgångsrik. Svenska bönder tappar marknadsandelar och den svenska modellen utsätts för en allt hårdare konkurrens. Här tror jag många är besvikna, säger Martin Moraeus.

Statsminister Stefan Lövens nye landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht (S), har inte hunnit i regeringssammanhang visa vad han går för. Han tillträdde ämbetet den 3 oktober och kommer från Haparanda. Som kommunalråd i Haparanda var det tydligen han som fick Ingvar Kamprad att etablera ett nytt Ikea. År 2006 gick kommunen från utflyttningsbygd till tillväxtkommun, och Bucht utsågs till årets svensk 2007 av nyhetsmagasinet Fokus. Han är ledamot av Sveriges riksdag sedan 2010.

– Jag träffade Bucht bara några dagar efter att han blev minister och tyckte om vad jag hörde. Han har samma genuina intresse för landsbygden som Eskil Erlandsson men verkar mer intresserad av lantbrukets företagsamhet och det är bra. Bucht är inte naiv på den punkten och det känns som att han kan göra ett bra jobb. Som centerpartist hade Erlandsson ganska lite makt medan Bucht har ett av landets största partier i ryggen.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen idag.

Gå till Prenumerera.