Rekordsnabb flytt av friskola

Tre timmar tog det för byborna att flytta skolan, vilket kan vara ett rekord av hjälpsamhet. Kristina West vid Skattunge friskolas nya lokaler.Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Kanske ett skolrekord utöver det vanliga? Tre timmar för att flytta hela den gamla skolan till den nya.
– I den här byn hjälps vi åt. Nu får vi hoppas på fler barn, säger Kristina West, rektor på Skattunge friskola.

I denna stund diskuterar politiker skolan fram och tillbaka. Kommunala skolor kontra friskolor. Hur ska man lyckas vända de dåliga resultaten? Vilka skapar den bästa undervisningen och arbetsron? Det finns partier som vill lägga ner friskolorna. Men hade det inte varit för friskolan i Skattungbyn hade de 21 barnen från förskolan till årskurs 6 fått se sig om efter en annan skola, betydligt längre bort.

– Det är riktigt. Efter mycket förhandlande mellan Orsa kommun och Skattunge-byutvecklingsförening, som nu hyr de nya lokalerna i den gamla skolan, har vi nu fått möjligheten att utveckla skolan genom ett byte av lokal, samtidigt som den kommunala förskolan får sällskap och medarbetare i och runt skolhuset, säger Kristina.

I ett pressmeddelande från föreningen säger man att lösningen kan vara en av de första i sitt slag i Sverige. Skattunge friskolas profil kretsar mycket kring naturen, som ju finns runt hörnet, och Kristina West försäkrar att medlen går till skolan och barnens bästa.

– När vi bor i gammal jordbruksbygd var det naturligt att skolans profil skulle ligga på det som är nära oss. 60-70 procent av barnens mat är ekologisk och går via Skattunge handel. Grönsaker och kött kommer från byn och lagas till av vår egen kokerska, Nettan Spjuth. Vi måste jobba mot en levande landsbygd som bygger på mångfald och närodlat. Skolan är ett dragplåster och fler barnfamiljer kan vara på gång att flytta till Skattungbyn. Inom tio år hoppas jag att skolan har vuxit, vi har plats för lika många barn som i dag, och att vi har egen skolskjuts.

Orsa kommun lade ner skolan i Skattungbyn 2009, och friskolan, som drivs som ekonomisk förening, startade 2010. Nästa år kan friskolan fira fem år.