Karina ser varje ny anställd som en seger

Henrik Johansson, Karina Andersson (i mitten) och Marie Gustafsson i Återvinningsbutiken i Ludvika. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Det sociala företaget Återvinningsbutiken växer så det knakar. Det ger allt fler människor som stått långt från arbetsmarknaden en ny chans.

 

Nu i september anställdes en fjärde person på heltid vid Återvinningsbutiken i Ludvika och sammanlagt är 18 personer i åldrarna 25-62 sysselsatta i det sociala företaget. Detta är något som gör initiativtagare Karina Andersson mycket glad.

– Jag vet hur mycket det kan lyfta människor att få ta ansvar och ha ett jobb att gå till. Det finns ett stort glapp mellan att inte ha nåt jobb alls och att jobba heltid på dagens många gånger tuffa arbetsmarknad. Ett socialt företag är mittemellan, där alla arbetar efter egen förmåga.

Karina Andersson vet vad hon pratar om, hon gick själv sjukskriven i 15 år.

– Nu har jag gått på Finsam som är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Ludvika kommun och Landstinget Dalarna. Kicki Andersson är min mentor och hon uppmuntrade och stärkte mig så jag vågade tro på idén jag hade. Kicki är också medansvarig och medlem i styrgruppen för Ludvikas sociala företag tillsammans med Lars-Åke Josefsson, Ludvika kommun, och Lars Lindblom från Samarkand.

Karina Andersson gick och drömde om att öppna en second hand-butik och tanken hon hade var att ha en mindre verksamhet hemma i garaget. Nu blev det så mycket större med en stor lokal på Marnäs torg i Ludvika och de är redan trångbodda.

Alla som arbetar i företaget har någon form av handikapp, som exempelvis problem med ryggar eller stress. Vinsten från försäljningen kommer att gå tillbaka till företaget och ge fler chansen till ett arbete.

– Anställningen här kan antingen vara en språngbräda till något annat eller så stannar man här, förklarar Karina Andersson.

Hon är glad över samarbetet med kommunen och tycker att man i Ludvika förstår vikten av sociala företag.

– Varje ny person som jag kan erbjuda en anställning känns som en seger. Att fler kommer bort från försörjningsstödet är något som alla tjänar på!

Det mesta som säljs i butiken kommer från Återvinningsbutikens tält vid Björnhyttans återvinningscentral.

– Det kommer också vänliga människor och skänker grejer direkt hit. Vi fick exempelvis tomatplantor som vi kunde sälja men vi fick också hembakad sockerkaka till vårt eget fika.

Alla saker som skänks rengörs, kontrolleras och eventuellt renoveras och målas. Karina Andersson har förhoppningar om att så småningom kunna skicka några personer på tapetserarkurs för att kunna klä om möbler på ett professionellt sätt.

Policyn i butiken är att allt ska vara rent och snyggt. Det kommer nya saker varje dag så de kan förnya innehållet i hyllor och skyltfönster. Det hoppas Karin Andersson ska locka ännu fler besökare.

De allra flesta har varit positiva till den nya Återvinningsbutiken och Karina Andersson vill inte konkurrera med andra second hand-butiker. Hon ser istället fördelarna med ett samarbete företag emellan.

– Vi kan exempelvis göra gemensamma insamlingar vid katastrofer och vi kan säkert dra mer folk tillsammans än var och en för sig.

Hon har många fler idéer inför framtiden.

– Det vi inte har kunnat sälja har gått till hjälpsändningar till Estland. Men vi har också reservplaner på att så småningom ha en fadderby i något u-land. Och mycket mer…