Tema: Jakt & Fisk

De tränar hundsim för bättre jakt

Klassisk hundsim stärker konditionen inför jakten. Foto: Gabriel Tjulander
Textstorlek:

Älgjakten står för dörren och det är inte bara jägarna som måste få upp flåset. Jan-Anders Thorud har nu inlett hårdträningen med sina jakthundar för att de ska vara i toppform när jakten väl drar igång.

 

– Hunden är en färskvara och den måste klara av att vara med i skogen hela älgjakten ut, säger Jan-Anders.

Det känns i luften att sommaren börjar lida mot sitt slut och många gör sig redo för hösten. Älgjägarna börjar röja runt passen och leta fram vapenoljan. Ordförande för Malungs mellersta viltvårdsområde, Jan-Anders Thorud fokuserar nu på sina jakthundars träning.

– Att cykla med hunden och låta den springa lös i skog och mark stärker leder och tassar, säger Jan-Anders.

Han har fler sätt att träna sina hundars kondition och styrka. Han låter dem springa efter cykeln, men även simning är ett effektivt sätt att höja deras flås. Uppe vid sjön Nissången har Jan-Anders en sommarstuga dit han brukar ta sina hundar för att ge dem en simtur.

– Egentligen bör man aldrig hålla uppe med träningen någon längre tid för jakthundar. Det går väl an att träna upp dem inför jakten när de är unga. Men mina erfarenheter säger att det är svårt att få upp konditionen på en äldre hund, berättar Jan-Anders.

Jakten har alltid lockat. Han tog sin hagellicens redan när han var 15 år och jagade i princip allt som gick att jaga. Men med åren kände han att han ville lägga mer tid på hundarna och göra dem till bättre jakthundar. Hemma i Gärdås ute i hundgården ligger det ett antal små, relativt nyfödda hundvalpar. Som likt sina föräldrar en dag också ska få stå öga mot öga med skogens konung.

– Om man vill ha en bra jakthund är det självklart att man också avlar på en bra jakthund. Men det stannat inte där, man måste ta tid att jaga med hunden och skjuta älg inför den.

Något som, enligt Jan-Anders, har underlättat detta är den förlängda jaktperioden. Inom hans jaktlag har de kommit överens om att hundförarna ska ta september för att träna in hundarna.

– Under den månaden är det endas hundförarna som jagar och bara kalvar som skjuts, berättar Jan-Anders.

Hunden måste lära sig att få älgen att stå still. Om den jagar iväg älgen och en annan jägare, som sitter på pass, skjuter den tror hunden att den gjort rätt, därför är september vigd åt hundförarna.

Men även om en bra jakthund får älgen att stå kvar ser Jan-Anders att den ökade närvaron av varg gör att älgen blir allt mer lättskrämd. Detta är en svår balansgång då markägarna vill att jägarna ska hålla älgstammen låg. Det leder i sin tur till att rovdjur som varg får mindre att äta.

– Även om vi här inte är lika hårt drabbade av vargen som många andra, märker vi att när älgstammen blir lägre känns rovdjuren av mer – de måste ju också äta, säger Jan-Anders.

Än så länge är vargen inte något som stoppar hans brinnande intresse för jakten och sina hundar.

– Man är väl lite av en idrottsman i det avseendet att jag hela tiden strävar efter att hundarna ska bli bättre. Att sen lyckas är en otroligt härlig känsla, säger Jan-Anders.

Gabriel Tjulander