De drömmer om Dalarna och ett liv på landsbygden

Paret Rein från Tyskland drömmer om att få bo i Dalarna. Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

Harald och Anja Rein från Meckenheim i Tyskland älskar Sverige och Dalarna. De drömmer om att kunna köpa sig något eget och därmed bli bofasta här för gott.

Varför vill ni det?

– Jag arbetar sedan 1984 i den tyska Marinen, inleder Harald, och mitt första möte med Sverige var 1989 då vi gjorde ett flottbesök med underhållsfartyget Mosel. Vår destination var Västerås, och då vi passerade Stockholm stod jag på däck och bara gapade. Det var den vackraste huvudstad jag sett! Ditintills hade jag hållit Amsterdam i Holland för Europas pärla men detta var bättre. Då vi kom till Västerås fick vi gå iland och folk var vänliga mot oss unga flottister och visade oss runt på stan.

– Ja, Harald berättade alltid om Sverige och den 20 april 2002 kom vi till Stockholm och där var 20 grader varmt. Härlig försommar och jag som trott att Sverige var ett kallt land. Dessutom var det på dagen tolv år sen vi träffades första gången så nu blev det en dag med dubbel förtjusning – av varandra och i Sverige, säger Anja.

Harald är utbildad ledningscentralchef med huvudansvar för radar och vapensystem ombord på ett örlogsfartyg. Han hade länge tänkt söka utlandstjänst och 2002 – 2006 tjänstgjorde han som byråchef åt Tysklands försvarsattaché vid ambassaden i Stockholm. Hustrun Anja, som är chefssjuksköterska på ett vårdhem med 60 anställda och över 180 patienter, fick ta tjänstledigt och följa med. Så fort de hade ledigt for de ut för att se landet. De har varit på alla möjliga platser från Kivik i söder till Kiruna i norr. Sedan återkomsten till Tyskland bilsemestrar de i Sverige varje år. De tältar, bor på vandrarhem eller hos svenska vänner för att spara pengar till sin dröm.

– Dalarna är det landskap som är Sverige. Det ”gamla” Sverige och landskapet har allt. Här finns fjäll, skog, röda stugor och sjöar. Alla är så artiga, hjälpsamma och trevliga, säger Anja.

– Ja, ta stället vi åt på i Rättvik, fortsätter Harald. Där tog man sig tid och förklarade ingående vad alla maträtter bestod av.

I samband med Haralds tjänst fick paret en intensivkurs i svenska och svensk kultur och politik. De började läsa tidningar och böcker på svenska. Deras umgänge och vänkrets växte snabbt. Snart kände de sig mer hemma i Sverige än i Tyskland.

– Ja, det är sant, säger Harald och ler. Då jag känner mig deppig eller stressad på jobbet tar jag fram en bok på svenska jag har i skrivbordet och läser en bit och då mår jag bättre igen. Min chef vet om det här och ibland när han ringer kan jag svara på svenska: Det är Harald. Vad är det?

Chefen brukar då undra om Harald läser i ”svenskboken” igen. Andra blir mycket förvånade och skriker Was? i luren.

– Jag tackade för maten i personalmatsalen på jobbet en dag på vårdhemmet och alla trodde jag blivit tokig, fnissar Anja. Det gör man aldrig i Tyskland.

För att inte glömma svenskan då de är i Tyskland pratar de ibland svenska hemma eller i affären om de inte vill att andra ska förstå vad de säger. Men de köper också filmer, ljudböcker, böcker och tidningar då de är här på semester. Om det är möjligt vill Anja till Nusnäs varje gång de kommer till Sverige för att köpa Dalahästar. Dels kan hon komplettera sin samling och dels kan hon köpa presenter till släktingar och vänner. Harald måste alltid till Jula, Biltema eller något annat företag som säljer verktyg. Han tycker att verktygen som säljs här är dubbelt så bra som de som finns i Tyskland och dessutom kostar de bara hälften så mycket.

Harald går i pension om några år då han fyllt 54,5 år. Det är ett specialavtal för sjöofficerare med lång tjänstgöringstid. Anja har däremot många år kvar till pension.

– Vi sparar och kanske får vi ärva lite i en framtid och då tvekar jag inte att säga upp mig så vi kan flytta till Sverige för gott. Jag är ju sjuksköterska med specialinriktning mot äldrevård. Får vi bara råd så blir det säkert Dalarna, säger Anja.

Glöm inte att jag vill ha uthus så jag kan meka och en åkgräsklippare med snöblad, flikar Harald in. Anja lovar honom det bara hon får ett stort kök med vedspis och att han hjälper henne sätta ihop det växthus hon längtar så intensivt efter.

Hans Lundin