Mjölkgård fick nytt liv med norska hästkrafter

Mailinn Soler trivs bra i Stora Skedvi och samarbetar med traktens bönder och matproducenterMailinn Soler trivs bra i Stora Skedvi och samarbetar med traktens bönder och matproducenter. Foto: Jonas Lindgren
Textstorlek:

Hon är norskan som flyttade till Island för att studera psykologi. Väl där insåg Mailinn Soler att hon ville bli bonde. Nu bor hon i Stora Skedvi och har en hästgård med kapacitet för 79 hästar.

Redan innan flytten till Island hade Mailinn ett brinnande intresse för islandshästar och en hel del tävlingar på hög nivå på meritlistan.

– För mig var det en chock att komma till Island. Jag bodde och jobbade på olika gårdar. Ingen pratade engelska, och redan från början sattes jag att rida in vildhästar. De trodde nog att jag hade mer erfarenhet än vad jag hade, säger Mailinn och skrattar.

Efter att ha jobbat med andras hästar under många år bestämde sig Mailinn för att köpa en egen gård långt ute på den isländska landsbygden. I köpet ingick ett 40-tal vildhästar och under kommande år jobbade hon till största del med att tämja hästar som hon sedan sålde.

Efter fyra år på gården flyttade hon tillbaka till Norge och fortsatte där sitt arbete med att träna och sälja islandshästar. Det var i denna veva hon träffade sin sambo Axel.

Planerna var att köpa en gård i Norge – med tillhörande betesmark stor nog för en omfattande hästnäring – men det var svårt och dyrt. Istället började de se sig om efter alternativ i Dalarna i närheten av Stora Skedvi. Mailinn berättar:

– Axel kommer ju härifrån och har ett socialt nätverk här, så när inget passande fanns i Norge var det naturligt att börja leta i närheten av Stora Skedvi.

Det visade sig inte vara helt lätt att hitta något passande. När så möjligheten att ta över Axels föräldrahem dök upp tog de chansen. Nu har de bott på gården i tre år.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Se försäljningsställen här

 

Sara D. Källström