Stolt klubb invigde Roddens Hus

Arkitekt Daniel Boberg, Lassi Karonen och ordförande i Brudpiga Roddklubb, Mats Niss, är glada över Roddens Hus. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Trångboddhet och aktiva medlemmar. Det fick Brudpiga Roddarklubba att bygga Roddens Hus, det enda i Dalarna, som invigdes förra helgen.
– Vi har redan hyrt ut och hoppas utöka verksamheten, säger Mats Niss, ordförande i klubben.

Det var fest och mycket glädje när det nya roddarhuset invigdes förra helgen. Roddens Hus är för Dalarnas del en unik satsning av en mycket aktiv klubb på cirka 300 medlemmar.

– Klubben bildades 1971 som en kyrkbåtsförening och har sedan dess utvecklat sektioner för utriggarrodd, längdskidor, cykel och triathlon. Vår främste roddare är Lassi Karonen som har representerat Sverige på två OS, i Peking 2008 och i London 2012. Klubben är belägen vid Siljans strand i Västanvik, Leksand. Vi har två kyrkbåtar och 16 utriggarbåtar och har hittills vunnit 20 senior SM guld i rodd, säger Mats Niss.

Syftet med att bygga det 440 kvadratmeter stora huset är att klubben behövde mer utrymme, och att man nu kan hyra ut lokalen för olika ändamål.

– Båthuset ska fungera som en samlingspunkt för klubbmedlemmarna, något som vi saknade. Det var svårt att utveckla klubben i befintliga lokaler då det rådde platsbrist i utriggarbåthuset. Vi har många aktiva medlemmar i fler idrotter än rodd som också kan ha användning av en klubblokal. Båthuset ska vara ett sätt att öka sammanhållningen inom klubben och bidra till god marknadsföring av kyrkbåts- och utriggarrodd. Det finns nu möjlighet till vinterträning i form av roddmaskiner, cyklar och ett enklare gym. Det kan utgöra en plats för andra klubbaktiviteter som t ex möten, fester, pubkvällar och bastubad. Frukost efter träning, fikastunder och middagar är andra tänkbara aktiviteter, säger Mats.

För att täcka kostnaderna för drift och underhåll går det att hyra båthuset.

– Vi kan erbjuda företag och grupper att prova på kyrkbåtsrodd och utriggarrodd i en vacker miljö. Båthuset kan hyras ut till andra roddklubbar eller föreningar som vill vara här på träningsläger och fungera som festlokal för mindre sällskap. Båthuset kan utgöra en bra plats för hälso- och träningsträffar för företag eller andra målgrupper.

Arkitekten bakom Roddens Hus heter Daniel Boberg. Som medlem och med bra kunskaper om klubbens behov har han ritat ett funktionellt, vackert och energisnålt hus som hamnade på mellan 5 och 6 miljoner kronor. Hälften av pengarna har kommit från olika regionala hål som Region Dalarna, Riksidrottsförbundet med flera, och klubbens medlemmar har spenderat åtskilliga timmar på att få det hela färdigt.