Inger släppte sina fåglar på ”grönbete”

Textstorlek:

Många musiker gör så kallade skivsläpp. Andra släpper ut hästar och kor inför sommaren. Inger Svahn i Hulån släppte sina fåglar i en utebur hemma på tomten.

Det finns som sagt olika sorters släpp. Frågan är om inte släppet i Hulån i Dala-Järna tillhör de mer udda. Dalabygden hade privilegiet att få vara med på årets ”fågelsläpp” hemma hos Inger. I sommar ser hon fram emot att kuska runt på sin hoj, men hon brinner också för andra saker. Sedan barndomen älskar hon djur av olika slag och har haft både häst och katt. Och det här med att skaffa burfåglar var väl inte riktigt planerat.

– År 2002 kikade jag in i en smådjursaffär och fick syn på några bourkeparakiter i en bur. Jag tyckte fåglarna var söta och köpte två stycken. Jag trivdes mycket bra med dem och köpte några till. Sen har de också förökat sig, vilket i fångenskap är ganska ovanligt. Nu har jag 11 Bourkeparakiter, eller borkar som jag kallar dem, och två underlater. De har jag i en innebur, 2,5 x 1 meter, 2 meter i höjd, här i köket. De är fina att titta på och håller mig sällskap, säger Inger.

Hon berättar att borkarna kommer från Australien, och en gång hade hon en bork som var så tam att den spatserade på bordet, klättrade upp på henne och åt dillchips ur handen.

– Någon sådan fågel har jag inte nu, men det är lättskötta djur, och ger man dem mat kan man vara borta en vecka.

Förutom burfåglarna har Inger också skaffat en Chihuahua, Smokey, en av världens minsta hundraser uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko. Den far runt på köksgolvet och vill ha all uppmärksamhet. Men nu när fåglarna ska flyttas från innebur till utebur på 28 kvadratmeter får Smokey hålla sig till tåls. Inger tar fram håven och öppnar dörren till buren. Hon fångar in en och en som hon stoppar in i en mindre bur. Hon tar den och går ut på gården och in i uteburen och släpper fåglarna där. Det märks att de mer erfarna fåglarna hittar snabbt sina pinnar att sitta på medan de mindre erfarna är en aning vimmelkantiga.

– Buren är anpassad för fåglarna och nergrävd så att inga rävar kan ta sig in. På taket har jag foliepapper som skrämmer bort rovfåglar. Här blir de nu till höst, och veterinären sa att finare plats kan burfåglar inte ha, säger Inger.