Ungdomars engagemang är bygdegårdens framtid

Karin Perers (till vänster) lämnade över ordförandeklubban till Eva-Lisa Eriksson. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Dalarnas bygdegårdar är nu 100 stycken. Dalarnas bygdegårdsdistrikt höll årsstämman i Våmhus bygdegård i Mora kommun. Temat för dagen var: Unga i bygdegården.

Våmhus bygdegård är en mycket vacker byggnad vars innertak för tankarna till skrovet på en båt. Det finns kök, källare, där för dagen barn lekte, och en ganska stor scen. I själva samlingssalens tak hänger runda lampor som tillverkats med korgmakarteknik. Ett 40-tal personer från olika bygdegårdsföreningar i Dalarna hade slutit upp. Dagen började med kaffe och smörgås och klassik musik av Samuel 16 år som studerar i Falun. På pianot bjöd han på musik av Mozart och Schubert vilket fick åhörarna att applådera. Sedan var det dags för dagens tema: Bygdegården – barn och ungas andra hem. My Fransson på Bygdegårdarnas riksförbund ville stimulera föreningarna att locka barn och ungdomar. En inte helt lätt uppgift med tanke på dagens stora utbud och en osäkerhet omkring vem som ska leda ungdomarna. My berättade vikten av att lyssna på ungdomars idéer och på vilket sätt de kan bidra till bra aktiviteter som lockar andra barn och ungdomar att vilja vara på bygdegården.

– Ofta ligger fokus på ungdomar och framtiden. Men det gäller att snappa upp hur ungdomar tänker här och nu och samtidigt få dem att inse vilken resurs en bygdegård är. En kombination av vuxnas och ungdomars ledarskap som i sin tur kan få andra ungdomar att komma brukar vara en bra lösning. Man måste tillåta sig att våga släppa in unga krafter, sa My.

Läs hela artikeln i papperstidningen
Gå till Prenumerera