Tung trafik kan inte vägas

Vikten på tunga fordon kan inte rapporteras enligt en dalapolisman. Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Rikspolisstyrelsen har inte tecknat nytt avtal vilket nu hindrar trafikpolisen att rapportera vikten på tung trafik.
– De har tagit bort vårt arbetsredskap så vi kan inte göra vårt jobb, säger en trafikpolisman i Dalarna som vill vara anonym.

Som enda endagarstidning kan nu Dalabygden avslöja att trafikpolisen har gjorts handikappad av den egna organisationen, Rikspolisstyrelsen, som inte tecknat något nytt avtal, föreskriftsanvisningar för polisen, Fap, med Traffic unit i Borås. Polismannen är osäker men tror att det förra avtalet löpte ut någon gång under 2013. Det betyder att trafikpolisen hindras använda polispilot (genomsnittshastighetsmätare) och portabel våg vid viktkontroller av tunga fordon på plats.

– När vi inte kan eller får rapportera kan inte vi göra vårt jobb som vi ska. Det betyder att tunga fordon kan köra med för mycket vikt vilket sliter hårt på vägar och broar och kan leda till mycket farliga trafiksituationer. I Stockholm väger vi mellan 200 och 300 tunga fordon per år och nästan alla är för tungt lastade. Det samma gäller för lättare lastbil med B-körkort. De flesta fyller lastbilarna från golv till tak vilket är förbjudet med tanke på den farliga situation som kan uppstå. Det kan sluta med 4 000 kronor i böter och indraget körkort. De flesta känner inte till det här, säger polismannen och fortsätter:

– Hur Rikspolisstyrelsen har kunnat göra något sådant övergår mitt förstånd. Det är mycket klantigt och sätter oss som jobbar utefter vägarna i en mycket krånglig och tråkig situation. En annan sak som också lär komma upp är alla domar kring tunga fordon som kanske måste rivas upp tack vare den här missen. Dalabygden har sökt Traffic unit och trafikpolisen på Rikspolisstyrelsen för en kommentar utan resultat.