Sixten, 6, har nu tagit sin första Selfie…

Selfie. Det är jag som är Sixten. Foto: Sixten Lundin
Textstorlek:

Nu har Sixten fyllt sex månader och räknas som tonåring i hundarnas värld. Manligt könshormon pumpas vid denna ålder in i både tikar och hanhundar som plötsligt inte är små valpar längre.

Vill din hund också skicka in en Selfie?
Skicka din hunds Selfie till: Sixtendb@telia.com
Hundens namn och ägarens namn samt var ni bor bifogas bilden. Införda bidrag honoreras ej men kommer i tidningen. Det är tillåtet att hjälpa till att ta kortet.

I Sixtens fall föregicks tonåren av den fas många föräldrar till pojkar känner igen. Han ville veta hur saker och ting såg ut inuti. Kuddar och dynor råkade ut för intresserade dissektioner. Husse mindes hur han själv skruvade sönder sin fars väckarklocka en gång så fadern kom för sent till jobbet… Trots tuggleksaker och motion gick det inte att stoppa Sixtens käkar. Men den här fasen gick över snabbt.

Tonårstiden visade sig den dag han plötsligt sprang över vägen och inte lystrade till inkallelse längre. Allt han tidigare kunnat som ett rinnande vatten, till exempel att vänta på kommando då det är dags att hoppa ur bilen, var som bortblåst! Vår lydiga lilla valp hade plötsligt förvandlats till ett 23-kilos ohörsamma trotsklump!

Alltså tog vi upp kampen direkt! Det är lättare att sätta 23 kilo på plats än dryga 40. Tålmodigt fick vi börja träna alla gamla kommandon igen. Men samtidigt togs den fysiska barriären i form av gallergrind in till vardagsrummet (och dess kuddar) bort. Grinden ersattes nu med ett tydligt Nej! Sixtens försök att klättra i flocken bemöttes med fast hand och beröm då han gjorde rätt. Jag kan säga att det är lika svårt ibland att vara hundägare som tonårsförälder. Man ställs inför samma motsatspoler. Att bli förbannad och att tycka om. Det är inget att hymla med.

Efter ett par dagars tydlig bestämdhet och återupptagen träning av basala ting återvann Sixten sitt lugn. Plötsligt började han sova mycket och blev lugn utan att vara undfallande i överdriven foglighet. Kort sagt: Trygg.

Hundar behöver regler, de skapar trygghet. Så regleras samspelet i flocken och så måste det regleras i familjen om man ska kunna samarbeta. Alla har sin plats. Vet man sin egen så får man det alla tonåringar söker, identitet.

Som belöning för sitt kliv mot vuxenvärlden får Sixten som alla andra tonåringar gå till fiket. (Se artikel om Bull-Dog Café)

Givetvis har han också tagit en ”Selfie”, självporträtt, som är senaste flugan bland tonåringar på sociala medier.

Läs gärna om ett hundcafé i Mora på sidorna 20-21 i papperstidningen.

Gå till Prenumerera

Hans Lundin